Er ny teknologi et magisk våben mod klimaforandringer? Firma vil trække CO2 ud af atmosfæren

En ny teknologi gør det muligt at trække CO2 ud af atmosfæren og omdanne det til brændstof, men klimaaktivister er bekymrede. Det er nemlig hovedsageligt olie- og kulindustrien, der vil investere i teknologien.

Den nye britiske teknologi kan ikke bare trække CO2 ud af atmosfæren. Den kan også omdanne den til brændstof. Men det er ikke det eneste, CO2en kan bruges til. I olie- og kulindustrien kan den også bruges til udvinding af fossile brændstoffer. Derfor udtrykker klimaaktivister også mere skepsis end jubel over den nye teknologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER

Det lyder som et oplagt våben mod klimaforandringerne.

En ny teknologi fra britiske Carbon Engineering gør det nu muligt at trække CO2 ud af atmosfæren. Og dét er der brug for, hvis ikke gennemsnitstemperaturerne skal stige med mere en 1,5 grader i dette århundrede – sådan som næsten 200 lande forpligtede sig til med Paris-aftalen i 2015.

Alligevel er flere klimaaktivister bekymrede for den nye teknologi. I stedet for at blive et våben mod klimaforandringerne frygter de, at teknologien kan blive et påskud for at udvinde endnu flere fossile brændstoffer fra undergrunden. Det skriver BBC.

Forvirret? Lad os spole tilbage:

Carbon Engineering har udviklet en teknologi, der kan udvinde CO2 fra atmosfæren og omdanne det til fast eller flydende form – eller sågar til et flydende brændstof, der dermed kan genbruges.

Den banebrydende teknologi er blevet mødt med massiv opbakning. Men det er særligt olie- og kulindustrien, der synes at være interesseret – og det er præcis derfor, at klimaaktivisterne udtrykker skepsis frem for jubel over teknologien.

»Jeg tror, der er en reel fare for, at folk vil tro, at denne teknologi er et magisk våben og ikke reducere deres eget CO2-aftryk,« siger klimaaktivisten Shakti Ramkumar, der er studerende ved University of British Columbia, til BBC.

Carbon Engineering har indtil videre modtaget investeringer for 415 millioner kroner fra olie- og gasfirmaerne Chevron og Occidental samt kulgiganten BHP, skriver BBC. For CO2en kan ikke bare genbruges som brændstof, den kan også bruges i udvindingen af olie, skriver BBC.

Faktisk kan CO2 hjælpe oliefirmaerne med at udvinde 30 procent mere olie fra undergrunden. Det er oliefirmaerne selvfølgelig interesserede i. Over for BBC har Occidentals seniorvicepræsident for eksempel forklaret, at den »unikke teknologi« kan »hjælpe med at styrke olieudvindingsindustrien«.

Også BHP er begejstrede for teknologien, der måske kan hjælpe kulindustrien med at blive mere klimavenlig.

»Virkeligheden er den, at fossile brændstoffer kommer til at være her i flere årtier endnu, hvad enten det er i industrielle processer eller i transport,« siger dr. Fiona Wild, der er direktør for bæredygtighed og klimaforandringer i BHP til BBC:

»Det, vi bliver nødt til at gøre, er at investere i de teknologier, der har en lav CO2-udledning, så vi kan reducere vores egen udledning fra disse processer,« siger hun blandt andet, når hun skal forklare, hvorfor BHP har investeret i Carbon Engineering.

Men den forklaring er klimaaktivister ikke klar til at godtage. Mens nogle er positivt indstillede over for teknologi, der kan hive CO2 ud af atmosfæren, er andre skeptiske over for, om den kan hjælpe med at forlænge levetiden for den fossile brændstofindustri, som i sig selv er skadelig for miljøet.

Tzeporah Berman, der er international direktør i miljøorganisationen Stand dot earth, fortæller til BBC, at verdens vigtigste opgave i kampen mod klimaforandringer bliver at flytte fuldstændigt væk fra fossile brændstoffer.

»Men disse teknologier giver en falsk forhåbning om, at vi kan fortsætte med at være afhængige af fossile brændstoffer, at producere og afbrænde dem, og at teknologi vil fikse det,« siger hun blandt andet til BBC.