Er Malaysia-flyet i virkeligheden i Nordkorea?

Konspirationsteorierne om det forsvundne fly fra Malaysia Airlines florerer på nettet. Det ubekendte i sagen om flyet får folk til at gisne om alt fra en nordkoreansk kapring til hemmelig landing i Vietnam.

Et vietnamesisk eftersøgningshold leder efter det forsvundne fly fra Malaysia Airlines ud for øen Phu Quoc. Konspirationsteorierne om, hvad der er sket med flyet, er mange. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOANG DINH NAM

Svaret på spørgsmålet i overskriften på denne artikel er ikke ja. Eller rettere sagt: Det kunne det måske være. Gisningerne om hvad der egentlig er sket med fly MH370 fra Malaysia Airlines har fået deres helt eget vidtløftige liv på nettet. Folk over hele verden spekulerer i, hvad slutdestinationen for det indtil videre forsvundne fly har været. Om der er et tragisk, dødeligt udfald på flyets færden, eller om passagerne sammen med besætningen er blevet taget som gidsler og nu bliver holdt fanget et ukendt sted.

Forsvundne fly eller flystyrt har altid givet anledning til konspirationsteorier. Alt lige fra Lockerbie-tragedien til aldrig opklarede mystiske hændelser i den sagnomspundne Bermuda-trekant har fået os til at spekulere i, om myndighederne nu også fortæller hele sandheden om, hvad der er sket oppe i luften, og hvem der var skyld i det.

Den vildeste teori relateret til MH370 går på, at flyet er blevet kapret af de nordkoreanske myndigheder. På hjemmesiden reddit.com lyder argumenterne blandt andet, at flyet med retning mod Beijing havde brændstof nok til at nå til det hemmelighedsfulde Nordkorea, og at det lige før dets forsvinden på radaren drejer mod nordøst. Samme retning, hvor Nordkorea ligger.

Frit spil for nettets fantasi

På det sociale medie Twitter har konspirationsteorierne fået deres helt egen afdeling. Flere brugere på mediet konstaterer, at de mange ubekendte i sagen om det forsvundne fly giver anledning til nye spørgsmål og teorier. Indtil videre ved hverken offentligheden eller myndighederne ret meget om, hvad der er sket med flyet, der for fire dage siden mistede kontakt med radaren efter knap en time i luften. Luft der var helt klar og uden antydningen af stormvejr.

De seneste dages oplysninger om to mænd ombord på flyet med stjålne pas, en pårørendes opkald til en passagers mobiltelefon og de senere hen affærdigede spor som olien i havet og den flydende dør i Det Sydkinesiske Hav, har bidraget yderligere til mystikken. Det samme har det manglende nødopkald fra flyet. Så længe man ikke har fundet fysiske rester fra flyet, er der frit spil for nettets fantasi.

Især oplysningen om mændene med de stjålne pas har givet næring til teorien om et terrorangreb på flyet. Ligesom at myndighederne indtil videre ikke officielt har afvist muligheden for terror. En af konspirationsteorierne går på, at flyet er blevet landet i en hemmelig lufthavn i Vietnam, hvor der stadig ligger gamle lufthavne fra Vietnam-krigen. Hvorfra det så senere skal bruges som masseødelæggelsesvåben i stil med de kaprede fly d. 11. september i New York.

En anden historie går på, at flyet enten er blevet skudt ned af et missil, eller at militæret uheldigvis selv har skudt det ned. Hvilket ifølge konspirationsteoretikerne forklarer det manglende nødopkald.

En passagerliste fra flyet er blevet delt på nettet, hvor navnet på passager nr. 84 er overstreget. Det var blandt spekulative netbrugere et klart bevis for, at myndighederne ikke har fortalt offentligheden alt. Men den officielle liste fra Malaysia Airlines viste desværre hele navnet på nr. 84. Konspirationsteoretikerne måtte sige farvel til spekulationen. Og i stedet give sig i kast med at brygge på en ny teori om, hvad der er sket med MH370.