Er kuppet mod Trump i fuld gang?

Republikanernes mest magtfulde figur trækker tæppet væk under Trump. »Han skal forene partiet. før jeg støtter ham.«

Republikaneren Paul Ryan vil ikke støtte mangemilliardæren Donald Trump som partiets præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hvis man på nogen måde har troet, at dramaet omkring republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, er overstået, så kan man godt tro om igen. Republikanernes mest magtfulde person, formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, undsagde Trump direkte for få timer siden på den amerikanske tv-kanal CNN.

»Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt støtte Trump,« sagde Ryan.

Paul Ryan har ikke alene den mest magtfulde post i Kongressen. Han er også den person, som skal fungere som dirigent på det partikonvent, der til juli skal godkende Donald Trumps endelige kandidatur som republikanernes præsidentkandidat.

Ryan har tidligere opfordret sine partikollegaer til at støtte den kandidat, som får de 1.237 delegerede, der skal til for at få et flertal på konventet. Også selv om det er Donald Trump. Men presset på Ryan har de seneste 24 timer været så stort, at han nu trækker i nødbremsen.

»Vi skal - før vi støtter Trump - være sikre på, at han kan løfte partiets arv efter Abraham Lincoln og Ronald Reagan,« sagde Ryan.

Formanden konstaterede, at det var helt og aldeles op til Trump nu at forene partiet efter en af de mest barske valgkampe i nyere tid, hvor flere er blevet i tvivl om, hvorvidt Trump overhovedet er egnet til at være republikanernes kandidat. Trump er ifølge mange republikanere ikke konservativ nok, og hans voldsomme personangreb har fået de fleste ledende republikanere til at vende sig mod ham.

Ryans budskab sendte chokbølger igennem et USA, der nu troede, at republikanernes interne slagsmål var ved at være overstået. Og flere anså det kup, mange har ventet, for nu at være i fuld gang for at få Trump hældt ned ud på et sidespor.

De gamle i partiet med tidligere præsidenter i spidsen nægter at møde op på konventet, hvis Trump vinder flertallet, hvad han uden tvivl gør nu. Bush-familien bliver væk, og de tidligere præsidentkandidater fra 2008 og 2012, John McCain og Mitt Romney har også sagt, at de ikke møder op. Hele torsdag har partimedlemmer på de sociale medier brændt deres medlemskort, og der er for et stykke tid siden oprettet en facebook gruppe, der hedder »Republicans for Hilllary« i protest mod Trumps sejr over de andre kandidater.

»Jeg er ikke klar til at støtte Trump endnu, men jeg håber, at han i den kommende tid får forenet partiet, så vi alle er enige om, hvad vi står for fremover,« sagde Ryan.

Han tilføjede, at Det Republikanske Parti lige nu er succesrigt og har flertallet i Kongressen - og i øvrigt ikke tidligere har haft så stærk en repræsentation i mange delstater og lokale forsamlinger.

»Vi har et behov for at være sikre på, at vi kan videreføre republikanske kerneværdier. Jeg forlanger ikke, at vi stiller med en Lincoln og en Reagan hver gang, men som minimum skal vi stille med en kandidat, der repræsenterer partiets egentlige værdier,« sagde Ryan.

Var det startskuddet til et kup mod Trump? Det var ihvertfald startskuddet til en debat om partiet. Men mange mener, at kuppet mod Trump nu er skudt igang.