Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
WASHINGTON: Kurt Gorman, som var kæreste med Colleen R. LaRose i fem år, forstår ingenting. Hun var, fortæller han, godhjertet, passede hans syge far, holdt sig mest i lejligheden, talte aldrig om politik eller islam - og hvis nogen havde postuleret over for ham, at hans kæreste i virkeligheden var en farlig terrorist med navnet Jihad Jane, så ville han have slået det hen som en dårlig joke.
»Pludselig en dag - umiddelbart efter min fars begravelse i august sidste år - var hun forsvundet, da jeg kom hjem. Det gav ingen mening,« forklarer Gorman til Philadelphia Inquirer.
Men det gav mening.
For søndag den 23. august sidste år satte hun sig på et fly til Europa - og her er, hvad Colleen R. LaRose ifølge anklageskriften gik i gang med: Hun forsøgte at destruere sin computer for at skjule sin ageren på internettet; hun stjal kærestens pas, som hun angiveligt ville give til sin nye muslimske kæreste; hun arrangerede møder i Irland med en gruppe nu terroranklagede muslimer for i fællesskab at træne til terror; og hun havde som sit eget personlige mål at slå en svensk Muhammed-tegner ihjel.
Eller også gav det netop ikke mening.
For hvordan i alverden gik det til, at den tilsyneladende sølle, hvide kvinde på nu 46 år angiveligt udviklede sig til en farlig terrorist, som rekrutterede, trænede og indsamlede penge til terrorister? Det spørgsmål er det helt centrale i forståelsen af den nye type af terrorist, som USA lige nu definerer som den ensomme ulv: En person, der ud af nærmest ingenting - og i hvert fald uden nogen form for kontakt til etablerede terrornetværk - lige pludselig omtransformerer sig selv til en blodtørstig terrorist.
Større end hende selv
Bruce Hoffmann, international terrorekspert, siger til ABC News, at Jihad Jane endeligt må afskrive den naive drøm, som mange i USAs efterretningstjeneste har haft, om, at den pludselige radikalisering, som Europa længe har været plaget af, aldrig ville komme til USA. Nu er den her - og de seneste syv-otte måneder har ført til adskillige anholdelser af samme type, heriblandt Chicago-sagen, hvor to mænd er anklaget for at planlægge terror mod Danmark.
»Jihad Jane var - for alt hvad vi ved - tilsyneladende bare en helt almindelig nabo i huset ved siden af dig. Men nu ser vi, hvordan man kan opnå al spændingen fra at deltage i ulovlige hemmelige handlinger - alt imens man befinder sig i sit eget hyggelige soveværelse. Jeg tror, at Jihad Jane er en person, der på grund af den kommunikationskraft, som internettet tilbyder, er blevet viklet ind i noget, der er væsentligt større end hende selv,« forklarer Hoffman.
Flere efterretningskilder fortæller til amerikanske medier, at Colleen R. LaRose ikke ligefrem var »den skarpeste hellige kriger i nabolaget« - for, som Richard Clarke, sikkerhedsrådgiver for præsident George W. Bush, understreger, så opførte hun sig så dumt på internettet, at hun »ligeså godt kunne have sat en annonce i avisen om, at hun gerne ville anholdes«. Allerede fra hun i juni 2008 udsendte en video på Youtube, hvor hun meddelte, at hun »var desperat efter at gøre et eller andet hvor som helst for at hjælpe de lidende muslimer«, holdt myndighederne øje med hende. Alligevel, påpeger Clarke i Washington Post, så kan man ikke slå hende hen som en tosse - dels fordi hun kom betænkeligt tæt på den svenske tegner, dels fordi der er en tydelig tendens til flere af samme type som hende.
Småkriminel
Jihad Jane er på mange måder udtryk for det værste mareridt, som efterretningstjenester længe har haft - nemlig at amerikanske statsborgere, der med lyst hår og blå øjne på ingen måde springer i øjnene som dødsensfarlige islamister, alligevel agter at udøve religiøst betinget terror mod USA. James Carafano, en af USAs førende terroreksperter, har gentagne gange fastslået, at det værste ved »de ensomme ulve« er, at deres baggrund matcher så mange andre. Tag bare Colleen R. LaRoses sølle liv:
Hun blev født i Michigan, men flyttede som ung pige med sine forældre til et udsted i Vest-Texas. Inden hun fyldte 24 år, havde hun været gift to gange - første gang som 16-årig - med mænd, der drak og spillede kort. Hun udviklede sig selv til en småkriminel - med adskillige domme for checkfalsknerier, indbrud, offentlig fuldskab, slåskampe og for at gå på motorvejen. Aldrig noget alvorligt, men igen og igen. I 2005 forsøgte hun angiveligt selvmord med en blanding af spiritus og piller.
De sidste år syntes det at gå bedre. Hun blev kæreste med Kurt Gorman, en jævnaldrende mand, der drev sin egen enmandsforretning - og de boede sammen med hans syge far i en lille lejlighed på anden sal i en flække nord for Philadelphia. Naboerne så ikke meget til hende, men fortæller til den lokale avis, at hun var arbejdsløs, virkede en anelse sær, fordi hun talte højt med sine persiske katte, at hun gik i helt almindeligt tøj - og at hun det meste af tiden bare opholdt sig i sin lejlighed.
Colleen R. LaRose lignede altså ikke Jihad Jane. Ingen af hendes hidtidige omgangskredes har nogensinde set hende i muslimsk påklædning. Ikke en eneste - end ikke hendes kæreste gennem de seneste fem år - anede tilsyneladende, hvad der foregik inde i hovedet på den kvinde, som nu risikerer at skulle tilbagebringe resten af sit liv bag tremmer. Den måde, som hun blev opdaget på, var hendes amatøragtige ageren på internettet, men andre »ensomme ulve« vil næppe gentage hendes fejl.
»For lidt handling«
Ifølge Time Magazine får anholdelsen af Jihad Jane - og før hende blandt andre, men ikke kun, David Headley og Tahawwur Rana fra Chicago, og den muslimske major Nidal Malik Hassan, der gennemførte terror på en base i Texas sidste år - direkte indflydelse på amerikanske love. Den særlige fædrelandslov (Patriot Act), som blev indført under George W. Bush, og som blev stærkt kritiseret af Demokraterne, får formentligt lettere ved at blive permanent.
Sidste år forlængede præsident Barack Obama loven med et år - fordi den giver myndighederne nemmere betingelser for at efterforske og aflytte mistænkte - og ifølge Time er Demokraterne nu yderligere indstillet på at forlænge det, der engang var en kontroversiel lov. Der findes ganske enkelt, siger en kilde til magasinet, alt for mange i stil med Colleen R. LaRose, som i løbet af få måneder er i stand til ikke bare at blive radikaliseret af andre, men faktisk kan radikalisere sig selv bag skærmen i deres egne hjem.
Et andet magasin, Newsweek, beretter i øvrigt, at Jihad Jane under afhøringerne har udtrykt dyb skuffelse over for de sammensvorne, som hun mødte i Europa - og som angiveligt skulle have hjulpet hende med at udøve terror:
»Alt for meget snak. Alt for lidt handling.«
Det er ikke den slags ytringer, der beroliger amerikanerne.