Er en aftale på vej? EU-topmøde går ind i finalen

Forhandlingerne om en britisk EU-reform er trukket ud og ud på topmødets andendag, hvor den danske delegation har været i forhandlingslokalerne om børnechecken. Samtidig har den græske premierminister Tsipras truet med at vælte en aftale i protest med Østrigs asylloft. Kl. 20 mødes stats- og regeringscheferne for at få aftalen på plads.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen under fredagens topmøde i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der er ikke mange, som har været synderligt tilfredse på EU-topmødet i løbet af fredagen.

Møderne på tomandshånd eller i mindre grupper er blevet ved og ved, så de 28 stats- og regeringschefers fælles morgenmad først blev udskudt til en brunch, som blev til en sen frokost, inden det blev til fælles aftensmad, og stats- og regeringscheferne blev til sidst bedt om at booke en overnatning mere i Bruxelles.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) måtte til møde med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og sidenhen den britiske premierminister, David Cameron, da de fire centraleuropæiske Visegrád-lande satte sig imod den indeksering af børnecheck, som både den britiske og danske statsminister har kæmpet hårdt for.

Den danske og polske delegation måtte i direkte forhandlinger i et forsøg på at finde frem til et rimeligt kompromis.

Ved Berlingskes avisdeadline troede de fleste stadig på en aftale - med en form for spiseligt kompromis for den danske regering omkring børnechecken - men ingen turde garantere noget efter en andendag af topmødet, hvor forhandlingerne bare trak ud og ud og ud.

Forud for den fælles middag sagde en centralt placeret kilde, at der var løsninger på bordet for alle knasterne, og at der var pæne chancer for en aftale i løbet af aftenen eller natten, men ingen garantier.

Græsk drama fra sidelinjen

Og som om der ikke var drama nok om de britiske EU-reformer, så ville den græske premierminister, Alexis Tsipras, pludselig have en hovedrolle.

Midt i de tilspidsede forhandlinger om en aftale med briterne lod han forstå, at Grækenland ville blokere en aftale med briterne, hvis ikke alle 28 EU-lande holder grænserne åbne indtil et ekstraordinært topmøde med Tyrkiet om to uger.

»Vi beder om en enstemmig beslutning om indtil den 6. marts (forventet dag for EU-Tyrkiet-topmødet, red.), at ingen stat vil lukke sine grænser… hvis ikke, vil den græske regering ikke godkende aftaleteksten,« sagde en græsk regeringskilde fredag eftermiddag til nyhedsbureauet AFP.

En diplomatisk kilde vurderede over for Berlingske truslen som reel, mens andre ikke troede på, at Tsipras ville gøre alvor af truslen.

Den græske udmelding kom som en konsekvens af, at Østrig med virkning fra fredag har besluttet højst at tage imod 80 asylansøgere om dagen.

Det strider ifølge EU-Kommissionen mod EUs fundamentale principper, og under flygtningediskussionen på topmødet natten til fredag var Tsipras ikke alene med at lange ud efter Østrig for denne beslutning.

Også Tysklands kansler, Angela Merkel, var tydeligt utilfreds med den østrigske enegang.

Frygten er, at Balkan-landene nu også lukker deres grænser i og på den måde skaber en endnu større ophobning af flygtninge og migranter i Grækenland, end der er i forvejen. Østrigs kansler, Werner Faymann, stod dog fast, da han ankom til topmødets andendag fredag.

»Vi kan ikke tage imod alle, Vi kan tage et antal, og vi har altid været et land, der har tænkt meget europæisk og hjulpet, når det var nødvendigt. Vi tog 90.000 sidste år,« sagde Faymann i et forsvar for beslutningen.

For Tsipras handlede det også om at protestere mod at bruge så mange kræfter på de britiske forhandlinger. I en græsk optik er en børnecheck et mindre symbolpolitisk problem, når landet hver dag tager imod tusinder af flygtninge og migranter.