Er en 55-årig politiker kinesisk spion i det new zealandske parlament?

Han flyttede fra Beijing til New Zealand, da han var 32 år. I dag bliver han undersøgt af New Zealands efterretningstjeneste for spionage. Han siger selv, det hele er racisme.

Parlamentsbygningen i Wellington, New Zealand. Ti før dage før valget buldrer en spionagesag / AFP PHOTO / Marty Melville Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er medlem af den new zealandske regering. I det største parti. Han bliver også undersøgt for at være spion for Kina. Og hele sagen ruller kun ti dage før det new zealandske valg.

Doktor Jian Yang er en veluddannet mand med en Ph.D. fra Australian National University in Canberra med fokus på Kongressens (i USA) politik overfor Kina.

Og selv før, han modtog Ph.D.'en i 1999, var han så veluddannet, at han i slutningen af 1980'erne var tilknyttet Luoyang Foreign Languages Institute. Et institut, som hører under The Third Department of the General Staff Headquarters: Kinas pendant til USAs sikkerhedstjeneste NSA.

Og er man ansat der, så ved man noget. Det mener Peter Mattis, ekspert på Kinas militær- og efterretningssystem, fra Jamestown Foundation in Washington.

»Alle jeg kender, som har være tilknyttet Luoyang Foreign Language Institute, har været en del af den kinesiske forsvarsefterretningstjeneste. Eller i det mindste været forbundet tjenesten,« siger Mattis.

Det er Financial Times, der beretter om den opsigtsvækkende historie, der lige nu sender mistroiske signaler gennem New Zealands parlament. Jian Yang var før tilknytningen til efterretningstjenesten en del af Folkets Befrielseshær og studerede senere hos Air Force Engineering Academy. Peter Mattis siger, at alle, der har studeret der, må forventes at have været officer i hæren.
»Og medlem af Kinas Kommunistiske Parti,« siger han videre til den engelske avis.

Jian Yang flyttede til New Zealand i 1999. I 2011 blev han for første gang valgt ind i det new zealandske parlament for the National Party, som er det største regeringsparti på øen. Det er samme parti, som premierministeren Bill English er medlem af.

I Jian Yangs officielle CV er tilknytningen til de kinesiske efterretninger eller studier ikke nævnt. Heller ikke dengang i 1999, hvor han blev ansat på Auckland University i New Zealand som underviser i internationale relationer. Folk i Canberra i Australien, hvor Jian Yang studerede, før han drog til New Zealand, har sagt til Financial Times, at det var en offentlig hemmelighed, at kineseren havde fået uddannelse og træning i det kinesiske efterretningssystem.

Siden han blev valgt, har en stærkere til tilknytning til Beijing været en mærkesag for politikeren.

Intet på sig og en racismekampagne

SIS, som er New Zealands efterretningsvæsen, vil ikke kommentere på igangværende undersøgelser. SIS har orienteret flere new zealandske politikere om Yang. SIS-agenter har i et år gennemført interviews med personer, der er bekendt med Yangs baggrund, skriver Financial Times.

Onsdag fortalte premierminister Bill English til new zealandske medier, at han »næsten fra begyndelsen« har haft viden om Yangs »militære uddannelse, herunder inkluderet militære efterretninger«. Peter Goodfellow, præsident i the National Party har sagt, at han »ingen anelse«, har om SIS' undersøgelse. Goodfellow siger desuden til Financial Times:

»Han (Jian Yang, red.) har givet os sit fulde CV,« siger premierministeren til Financial Timesog kalder Yangs fortid for »offentlig viden«.

Jian Yang mener, det hele er et komplot. I et interview med Financial Times, bekræfter han, at have været en del af de beskrevne akademier og institutioner. Oplysninger, som han ikke ville citeres for, men som Financial Times, alligevel har bragt. Jian Yang har ingenting at skjule og hans loyalitet ligger på et vist sted: Hos New Zealand. Han er udsat for en racismekampagne, siger han.

»Det er en smædekampagne udført af unævnelige personer, som kun er ude på at skade mig og the National Party her ti dage før valget; bare fordi jeg er kineser,« siger han. Der har før været meldinger om, at kinesere i New Zealand er udsat for diskrimination og racisme. Blandt andet som set i denne reklame for VISA, hvor en new zealandsk kvinde af kinesisk herkomst optræder.

Det er heller ikke første gang, der er meldinger om kinesisk spionage. Efter Jian Yang afsluttede sin uddannelse hos Luoyang Foreign Language Institute, studerede han i 1988-1989 på Hopkins-Nanjing Center for Chinese.

Her gik han i klasse med Xu Meihong. Hun er i dag venture kapitalist i Silicon Valley. Men i 1988 blev hun sat til at spionere mod en en amerikansk historieprofessor, som var på besøg i Kina. Hun blev senere anholdt for at »forræde hendes land.« Hun har siden skrevet en bog om sine oplevelser. Den hedder »Daughter of China: A True Story of Love and Betrayal«.