Er du krigsforbryder? Ny app giver svaret

Væbnede grupper i Mellemøsten, Nordafrika og Ukraine står bag et stigende antal overgreb på civile. En ny app skal lære de militante om forskellen mellem en kriger og en krigsforbryder.

Eksempler på scenarier, som en oprørsleder skal tage stilling til i den nye app: »Du ser en civilt klædt kvinde bag et træ. Hun peger med et rødt flag hen mod dig, og straks begynder fjenden at skyde på dig. Tillader loven om væbnet konflikt at betragte kvinden bag træet som et mål? Ja. Nej« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Du er oprørsleder, du kæmper mod tungt bevæbnede regeringsstyrker, og nu har du slået kløerne i en af regeringens embedsmænd. Pludselig forsøger den ubevæbnede mand at flygte.

Må du skyde ham med din Kalasjnikov?

Sådan lyder et af de første spørgsmål i en umiddelbart makaber quiz, der kan hentes ned på din smartphone. Quizzen henvender sig da heller ikke til hvem som helst. Den er en del af en ny app, der skal lære uregerlige oprørsgrupper fra Syrien til Ukraine at overholde krigens love.

»Fighter not killer« – kriger, men ikke morder – hedder appen. Den er udviklet af en schweizisk menneskeretsgruppe, der arbejder for at udbrede kendskabet til Genève-konventionen.

»Krigens regler er fastsat i konventioner og traktater, som kan være svært tilgængelige. Vi ønskede at gøre dem tilgængelige for et bredere publikum,« siger Nicolas Sion, der er kommunikationsansvarlig hos organisationen Geneva Call.

Oprørslederen skal sætte grænser

Organisationen har i årevis arbejdet med at udbrede kendskabet til krigens regler gennem feltarbejde i konflikt­områder i blandt andet Syrien, Libyen, Yemen, Sudan og Burma. Her er krigsforbrydelser sjældent et resultat af krige mellem staters velafgrænsede hære, men ofte en blodig følge af mudrede konflikter mellem oprørsgrupper og regeringsstyrker eller militante gruppers indbyrdes krige. Derfor er der et stigende behov for at lære de militante grupper om forskellen mellem at være oprørssoldat og krigsforbryder.

Men er militante grupper for eksempel i Syrien ikke ligeglade med den forskel?

»Nogle bekymrer sig ikke om det. Men mange vil gerne vide mere. De vil ikke ses som forbrydere og/eller krigsforbrydere. Mange medlemmer af væbnede grupper er selv tidligere soldater eller officerer,« siger Nicolas Sion.

I Syrien har Geneva Call blandt andet undervist kurdiske oprørsgrupper og enheder tilknyttet den Frie Syriske Hær i Genève-konventionens bestemmelser. Organisationen har ikke kontakt til IS i Syrien og Irak, oplyser han.

De 28 blodige scenarier i appen bygger på spørgsmål, som organisationen selv har mødt i feltarbejdet med de væbnede grupper.

I appen personificeres den rå tilgang af oprørssoldaten Zako. Han foreslår rask væk voldtægt, drab på sårede og brug af børn som menneskelige skjolde som del af krigsførelsen. Din opgave som fiktiv oprørsleder er at sætte grænser for dine lidt for ivrige krigere.

»Han repræsenterer løsninger, som vi ofte hører fra disse grupper. Hvorfor er en civil, der arbejder for regeringen, ikke et mål? Hvordan skal man forholde sig til fjendligt indstillede civile, børn, skoler, hospitaler,« spørger Nicolas Sion.

Appen indeholder endda et telefonnummer, så oprørssoldater kan ringe til organisation i Schweiz med spørgsmål om mulige krigsforbrydelser.

Svaret på det første spørgsmål er i øvrigt et rungende nej. Civile må ikke, uanset deres loyalitet, gøres til mål for krigshandlinger. Så fortæl lige det til Zako.