»Er du grim, leder du ikke efter et spejl«

Hver gang, den israelske organisation Breaking The Silence offentliggør en ny rapport for at bryde tavsheden, bryder helvede løs i Israel. Medstifter Yehuda Shaul besøger Danmark i denne uge.

Breaking The Silence indsamler vidnesbyrd om den israelske hærs optræden under besættelsen af Vestbredden. Her mødes et par unge palæstinenseres protester mod en israelsk bosættelse nær byen Nablus af en af den israelske hærs vandkanoner. Foto: Alaa Badarneh/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Han er vant til kritik fra sit hjemland, Israel, men er alligevel overrasket over, hvor meget den israelsk-­palæstinensiske konflikt fylder i Europa. Og ikke mindst, hvor ekstreme mange af holdningerne i debatten er.

Berlingske talte med Yehuda Shaul, medstifteren af den israelske organisation Breaking The Silence, få timer før han stod på flyet fra Bruxelles til København, hvor han – inviteret af Folkekirkens Nødhjælp – vil deltage i en række arrangementer.

»Det er en underlig fornemmelse at se folks reaktion, når de finder ud af, at jeg ikke er en apologetiker i nogen retning,« indleder Yehuda Shaul med at sige. Han er godt klar over, at mange europæere slubrer den kritik, Breaking The Silence og han selv retter mod den israelske hærs metoder og den fortsatte israelske besættelse af Vestbredden, i sig med stor tilfredshed.

Men når det af mange bruges til at så tvivl om zionismen og staten Israels eksistens og til at dæmonisere, siger han stop. Han er israeler, troende jøde og tidligere kamp­soldat. Nøjagtig det han også siger, når han hører usaglig israelsk kritik af de rapporter, som Breaking The Silence offentliggør.

Den seneste rapport om Gaza-krigen blev offentliggjort for nylig og skabte heftig debat i Israel, fordi næsten 70 soldater udtalte sig om, hvordan de blandt andet skød på civile.

Yehuda Shaul mener, at den israelske besættelse af Vestbredden og den daglige kontrol over millioner af palæstinenseres liv er moralsk korrumperende for den israelske hær. Og hver gang, Breaking The Silence offentliggør en rapport, handler det for Yehudas vedkommende om dokumentation for dette moralske skred.

Hæren er tavs

Den israelske hær har ikke kommenteret rapporten og afviser at forholde sig til den, fordi den, ifølge hæren, er baseret på anonyme og derfor upålidelige udsagn. De israel­ske højrefløjsmedier omtalte næsten ikke rapporten, og organisationen NGO Monitor hævder at have bevis for, at Breaking The Silence laver europæisk bestillings­arbejde for at smæde Israel og landets soldater.

Men kan det ikke opfattes sådan? Rapporten er netop udkommet, og nu er du allerede igang med en foredragstur i Europa.

»Hør her, jeg er ikke den eneste fra organisationen. NGO Monitor beskylder os for at have holdt 50 foredrag i Europa de seneste år. I samme tidsrum har vi holdt 500 foredrag i Israel, også for Centret for National Sikkerhed. Vores fokus er først og fremmest Israel,« siger han.

Hvad med hærens kritik af vidnerne og NGO Monitors anklage om, at I laver bestillingsarbejde for EUs regeringer?

»Hæren blev selv tilbudt at se hele rapporten en måned før offentliggørelsen, men nægtede. Og ærlig talt, hvis hæren ikke har noget at skjule, hvorfor er den så imod en uafhængig undersøgelse af krigen og rapportens indhold? Når du er grim, leder du ikke efter et spejl,« siger han og hentyder til den israelske hær. I løbet af 48 års besættelse har hæren, ifølge Yehuda Shaul, gennemgået en proces, der gradvist har gjort situationen værre. År for år. Krig for krig.

Men I modtager jo midler fra EU-lande og beskyldes for at lave bestillingsarbejde, der skal stille Israel i et dårligt lys. Er det bare en påstand?

»Beskyldningerne fra NGO Monitor holder simpelthen ikke vand. Vi brugte seks måneder på at skrive en rapport, som det tog NGO Monitor tre timer at analysere og miskreditere. De har brugt nogle af vores dokumenter som bevis for, at vi angiveligt modtager retningslinjer fra vores europæiske samarbejdspartnere. Det eneste, de har været i stand til at vise, er en arbejdsplan på hebraisk, hvor vi gennemgår, hvor mange medarbejdere og hvor stort budget, vi skal bruge for at opfylde vores egen målsætning om at interviewe et givent antal soldater. Det er sådan, vi arbejder,« siger Yehuda Shaul.

Smædekampagne

Yehuda Shaul ser NGO Monitors kampagne som en smædekampagne, hvor alle kneb gælder.

»Bare for god ordens skyld, så er vi helt åbne i forhold til vores fonde i modsætning til blandt andet NGO Monitor og andre højrefløjs­organisationer, der modtager midler fra amerikanske evangelister. Altså den slags, der åbent siger, at Hitler var en del af en overordnet plan om at få jøderne samlet i Israel,« siger han.

Med 11 års erfaring som ledende medlem af den organisation, der mere end nogen anden kan få følelserne til at flyde over i den mellemøstlige debat, er det vigtigt for Yehuda Shaul ikke at lade sig aflede af kritik. Ikke spilde tiden på den del af Israel, der mener, at mere kontrol over palæstinenserne og flere bosættelser er vejen frem.

Lige som de kredse i Europa, der ikke mener, at Israel har ret til at eksistere, føler Yehuda Shaul ikke, at det er muligt at gå i kreativ dialog med Israels bosætterfløj:

»Det er typer, vi er nødt til at besejre.«