Er du født i 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 eller 2005 er det tid at trække i det røde undertøj

Kinesisk nytår står for døren. Det er forbundet med et væld af skrevne og uskrevne regler og skikke, der skal sikre lykke og velstand i året. Her er en huskeliste.

Kinesisk nytår følger ikke vores kalenderår og ligger derfor forskelligt hvert år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Abens år går på hæld. Hanens galer lige om lidt. Vi snakker kinesisk nytår. Den ubetinget vigtigste højtid i Kina, der også fejres mange andre steder i Asien. Og i modsætning til vores pendant er det ikke overstået på en dag, men bliver ved i godt to uger.

Traditionerne forbundet med årsskiftet er utallige, hvor nogle er obligatoriske, andre kun praktiseres af bestemte minoriteter, og en hel del så småt er ved at gå i glemmebogen. Fælles for stort set alle skikke er, at de skal bane vejen for lykke og velstand i det nye år. Så skulle der sidde et par læsere med underskud på lykkekontoen – eller i banken – er her et par fif til at komme godt ind i hanens år.

Kinesisk nytår følger ikke vores kalenderår og ligger derfor forskelligt hvert år. Denne gang starter det nye år 28. januar, men inden da er det tid til en mindre festlig del af højtiden. Hjemmet skal gøres klar, hvilket betyder en ordentlig hovedrengøring. Det seneste års dårligdomme og uheld skal fejes og skrubbes væk. Og derudover skal der pyntes op. Gerne med aflange, røde klistermærker med kinesiske tegn i guld. Især farven rød er vigtig. Den går igen i en række sammenhænge, hvilket også gælder for nytårets dress code. At være klædt i rødt er godt. Ekstra point for tøj med en drage eller en føniks på. Og her skal personer født i 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 eller 2005 være opmærksomme. De er nemlig fra hanens år. Der findes i alt 12 år opkaldt efter forskellige dyr og fabeldyr i den kinesiske kalender. Og når ens år igen står for tur, er det tid til at trække i det røde undertøj.

Med forberedelserne klappet af kan nytåret begynde. Her er familiesamvær i centrum. Helst rundt om et spisebord med anretninger af dejpakker med kødfyld samt retter med fisk. Den store aften er dagen inden, det nye år starter: en slags kinesisk nytårsaften. Det er på fredag. Familiemedlemmer fra nær og fjern bør være samlet. Ud over middagen er det årlige nytårsshow på landsdækkende kinesisk TV en tradition i de fleste hjem. Den del lader sig dårligt kopiere for et dansk publikum, ligesom man i Danmark sandsynligvis også må tænke sig til fyrværkeriet, der brager løs over alt i Kina, i takt med at midnat nærmer sig. Det har historisk haft til formål at skræmme onde ånder væk. Som kompensation for den manglende krudtforsyning kan man passende vælge at være ekstra gavmild. At give pengegaver i små, røde kuverter er en vigtig tradition. De gives til børn og yngre familiemedlemmer, men det er også normalt, at chefen giver dem til sine ansatte som en slags årsbonus. Dagene efter årsskiftet fortsætter med mere mad og flere familiesammenkomster. Afslutningen markeres med lanternefestivallen 11. februar, hvor det er god skik at hænge lanterner op.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina