Er drabsdømt politiker-hustru en dobbeltgænger?

Var det virkelig Gu Kailai, der stod i retssalen og blev idømt betinget dødsstraf? Nej, mener flere kinesiske bloggere. Nu er ordet »dobbeltgænger« blokeret fra kinesiske søgemaskiner og sociale medier.

Gu Kailai til højre. Er det også Gu Kailai i retten til venstre? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: Mandag blev Gu Kailai, hustruen til den tidligere kinesiske toppolitiker Bo Xilai, idømt en betinget dødsdom for mordet på den britisk forretningsmand Neil Heywood.

Eller gjorde hun?

I Kina spekuleres der nu i, om det virkelig var Gu Kailai, der deltog i retssagen, som beskrives som én af de mest opsigtsvækkende i nyere tid.

Den britiske avis Financial Times skriver, at to eksperter i ansigtstræk og -genkendelse begge konkluderer, at der var tale om en anden kvinde - en dobbeltgænger.

Samme vurdering kommer fra flere kinesiske bloggere, som har fyldt internettet med en heftig summen af lige dele konspirationsteori og Kina-fascination.

Og ganske rigtigt. Sammenligner man billeder af den 53-årige Gu Kailai før og under retssagen, så ser hun faktisk ud til at have taget en del på, hendes ansigt er blevet rundere og hendes ører er forandrede.

Ifølge den taiwanesiske avis Want China Times har Bo Xilais adoptivsøster angiveligt erklæret, at kvinden i retssagen er en bedrager.

Indtil videre er der dog ingen håndfaste beviser for, at det vedholdende rygte er mere end et rygte. Det betyder dog ikke, at det kinesiske censur-apparat ikke tager sagen alvorligt.

På Kinas mest benyttede mikroblogging-hjemmeside, Sina Weibo, og på Baidu, landets svar på Google, er det kinesiske ord for »dobbeltgænger« blevet blokeret efter en tsunami af søgninger og indlæg, som satte spørgsmålstegn ved, om kvinden i retssalen virkelig var Gu Kailai.

Blokaden har naturligvis blot skabt endnu flere konspirationsteorier, og nogle bloggere mener endda at kunne sætte navn på dobbeltgængeren. Der er tale om den 46-årige Langfang fra Zhao Tianyun, skriver en blogger ifølge Wall Street Journal.

Fænomenet med at sende en dobbeltgænger ind for at tage skraldet i en retssag er ikke ukendt i Kina. Slate.com skriver, at dobbeltgænger-fænomenet har stået på i Kina i århundreder, og at vestlige rejsende har omtalt det i utallige bøger. Det er angiveligt fattige kinesere, der er villige til at tage straffen for de rige, hvis de kan sikre, at deres familie overlever, eller at deres børn får en uddannelse.

Mandag blev Gu Kailai idømt en betinget dødsstraf, hvilket betyder, at hun formentlig skal tilbringe resten af livet bag tremmer. Dødsstraffen bliver dog kun eksekveret, hvis Gu Kailai begår yderligere kriminalitet.

TV-transmissionen fra retssagen viste Gu Kailai, der beskrev dommen som retfærdig.

Hele sagen er dog blevet kritiseret for at være et slet skjult angreb på hendes mand, den tidligere toppolitiker i kommunistpartiet, Bo Xilai.

Da myndighederne i marts begyndte at efterforske hustruens forbindelse til Neil Heywoods dødsfald, blev Bo Xilai suspenderet fra posten som leder af kommunistpartiet i byen Chongqing.