Er Donald Trump racist?

Nu trækker Republikanerne racekortet mod Donald Trump. Og Hillary sidder musestille.

Foto: JONATHAN ERNST

WASHINGTON: Nu fyger det med racismebeskyldninger mod den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

Den øverste politisk valgte republikaner, formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, beskyldte tirsdag direkte partiets hovedkandidat for at ytre sig racistisk, da Trump forleden kaldte en amerikansk dommer »mexicaner« og dermed påpegede hans baggrund som søn af mexicanske indvandrere i sit forsøg på at underminere dommerens autoritet.

Paul Ryan sagde på en pressekonference, at Trumps sprogbrug om den amerikanske dommer Gonzalo Curiel er »en ordbogsdefinition på en racistisk kommentar«. Og der gik et sus igennem de tilstedeværende. For Ryan, der for blot et par uger siden erklærede, at han nu støtter Trump efter måneders modstand, kaldte dermed i realiteten Trump for at være en »racist«.

»Jeg tager hatten af for, at Ryan - som den øverst valgte republikaner - siger tingene ligeud. Trumps udtalelser er racistiske. Det, at kalde en amerikansk dommer for en »mexicaner« for at nedgøre hans beslutninger, er rendyrket racisme,« sagde en af de mest fremtrædende republikanske kommentatorer, Ana Navarro, på de amerikanske tv-stationer efterfølgende.

»Vi er alle amerikanere, og vi kommer alle et andet sted fra. Det er kernen i det at være amerikaner. Og Trump er ikke konservativ. Han giver ikke udtryk for konservative synspunkter. Vi er ikke racister«, sagde hun.

Dommeren fastslog i sidste uge, at en række omstridte dokumenter fra Trump University skal gøres offentligt tilgængelige i de mange sager, der kører mod universitetet for at at have svindlet de studerende for penge til undervisning, der angiveligt ikke fandt sted.

Og efter at universitetet interne drejebog er blevet offentliggjort, har Trump raset over dommeren og hans mexicanske baggrund.

»Han er mexicaner. Jeg vil bygge en mur, der beskytter os mod illegal indvandring. Han er dermed inhabil i denne og andre sager mod mig«, sagde Trump, som nægter at tage ordene i sig igen.

Tværtimod har han sagt, at også muslimske dommere vil ikke kunne afgøre en sag mod ham, hvilket har fået Det Republikanske Parti helt op i det røde felt, fordi de risikerer at tabe præsidentvalget, hvor de er afhængige af latino-stemmer og stemmer fra sorte for at vinde over Hillary Clinton - Demokraternes præsidentkandidat.

Også den republikanske formand for senatet, Mitch McConnell, har taget stærk afstand fra Trump og har sagt, at det er helt uacceptabelt at bruge den slags udtryk om en dommer.

Og flere republikanere har sagt, at det er tydeligt, at Trump ikke kender den amerikanske forfatnings adskillelse af magten mellem en dømmende, en udøvende og en lovgivende.

Men hvad der er værre for Trump er, at selv hans tilhængere vender sig mod ham. Ben Carson - en anden tidligere republikansk præsidentkandidat - tog afstand fra ham.

Også en anden højtstående republikaner, Newt Gingrich, sagde, at der ikke var nogen undskyldninger for sprogbruget.