Er Donald Trump blevet ramt af magtens forpligtelser?

USA-valg: Trump er blevet mere afdæmpet end tidligere. Er han blevet ramt af magtens forpligtelser?

Er Trump blevet ydmyg. Måske Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: USAs første præsident George Washington har kigget strengt ned på Donald Trump. Det samme har Madison, Jefferson og Lincoln. De store præsidenter hænger selvfølgelig allesammen i Det Hvide Hus og stirrer med strenge blikke ned fra deres pladser i deres gyldne rammer på væggene.

Der er ikke nogen, der forlader Det Hvide Hus upåvirket. Slet ikke dem, der lige om lidt skal bo der som Trump, som under besøget så ud som om, at han var blevet ramt hårdt af realiteterne, da han aflagde præsident Barack Obama et besøg i Det Hvide Hus.

Obama talte som vært først til pressen i Det Ovale Kontor. Trump sad og lyttede, Og så kom disse ord fra Trump.

Tak hr. præsident

»Tak hr. præsident, Mødet skulle have varet måske 15 minutter. Vi har nu haft et møde i 90 minutter eller mere. For mit vedkommende kunne jeg sagtens have fortsat vores samtaler«, sagde Trump, der kaldte Obama for »en god mand« og sagde, at det var »en stor ære« at være sammen med den præsident, han i årevis har betvivlet legitimiteten af. Trump har hårdnakket påstået, at Obama slet ikke er født i USA og derfor ikke har ret til at være USAs præsident. Hvad er der sket for Trump?

Flere kommentatorer mener, at den valgte præsident er blevet ramt af ydmyghed over for den enorme opgave, han er stillet over for de næste fire år. Andre øjner et håb om, at han endelig - nu hvor han har vundet - vil lægge alt det bag sig, som har præget valgkampen med voldsomme personangreb og med verbale udfald mod minoriteter og kvinder. For han er - med et enkelt tweets undtagelse - faktisk blevet en helt anden person, end han var for blot en uge siden.

Obama understregede i Det Hvide Hus, at han og hans team ville arbejde tæt sammen med Trumps hold. Trump kvitterede ved at sige, at han havde »stor respekt« for Obama.

»Vi har været igennem en masse emner. Nogle gode, andre som er sværere. Jeg ser meget frem til at arbejde med præsidenten i fremtiden, og også at modtage råd (fra Obama), sagde Trump.

Lytter til råd fra Obama

Og der gik mindre end 24 timer efter mødet i Det Hvide Hus, indtil han allerede havde lyttet og ville følge et råd fra Obama. I et interview med The Wall Street Journal sagde Trump, at han har ændret opfattelse af sygeforsikringsreformen Obama-care på to områder. Trump mener nu, at man skal bevare retten til at kunne tegne en sygeforsikring, også selv om man har kroniske sygdomme. Og at unge mennesker kunne fortsætte på deres forældres police, indtil de er i midten af 20erne. Altsammen efter råd fra Obama.

»Trump er begyndt at ændre sin politik langsomt, men sikkert. Han træder i karakter, lytter og tager ved lære«, siger en republikaner til Berlingske.

Og der er sket noget de sidste tre dage med Trump. Han er givetvis stadig ved at vænne sig til, at han har vundet og er USAs 45. præsident. Der var ifølge flere amerikanske medier mange af hans rådgivere, som forberedte sig på et nederlag, også Trump. Det var en overraskelse også i Trumps lejr, at valgresultatet i forhold til valgmandsstemmer blev så klart, som det blev, selv om hans modpart, Hillary Clinton, fik en smule flere stemmer, end han fik. Men det er i det amerikanske valgsystem ligegyldigt, fordi det drejer sig om valgmandstemmerne.

Takkede Clinton

Allerede på valgaftenen trådte en ny Trump i karakter, da han takkede Clinton for kampen og takkede hende for hendes lange tjeneste i offentlige stillinger. Han brugte ikke udtrykket »svindleren Hillary«, som ellers havde været det, han kaldte hende under valgkampen.

Men han var statsmanden, der rakte ud til sin modstander og udtalte sig med stor respekt for Clintons arbejde som USAs førstedame, senator og udenrigsminister. En gestus der dagen efter blev gengældt med en Clinton, som tydeligt berørt af sit nederlag ønskede Trump til lykke og opfordrede sine tilhængere til at respektere valgresultatet og komme videre.

»Vi er en nation, der er afhængig af en fredelig overdragelse af magt. Det er ikke alene noget, vi bare gør. Det er noget, vi hylder som et princip,« sagde Clinton.

Også i Kongressen var Trump afdæmpet, da han mødtes med den republikanske ledelse. Især formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, som under valgkampen flere gange havde taget afstand fra Trumps udtalelser. Trump havde kvitteret med at kalde Paul Ryan for »en svag leder«. Men også her var tonen afgørende ændret. Det var en civiliseret samtale, smil og håndtryk, også da Ryan tog Trump med ud på det sted ved Kongressen, hvor Trump den 20 januar skal tages i ed som USA nye præsident.

Tabte kontrollen

Den eneste, der tabte kontrollen, var den demokratiske mindretalsleder i senatet, Harry Reid, Han affyrede dagen efter møderne i Washington en bredside mod Trump og mindede de demokratiske vælgere om, at Trump var en person, der deler USA. Han sagde, at Trump var kommet med så mange racistiske udtalelser under valgkampen, at det var svært at tilgive det. Men Reid er også færdig i politik. Han forlader senatet samme dag, hvor Trump tiltræder.

Der var folk i Det Hvide Hus, der ifølge The New York Times havde svært ved at modtage Trump, fordi han under valgkampen fornærmede minoriteterne, og at Clinton i øvrigt tabte. Skæbnen ville, at Trump sad ved siden af en buste af den amerikanske borgerretsforkæmper Martin Luther King, hvilket der blev lagt mærke til. Men på ledelsesplan foregik mødet i Det Hvide Hus gnidningsløst, og stemningen var god. Trumps svigersøn Jared Kushner blev set i haven sammen med stabschefen for Det hvide Hus, Denis R. McDonough og Trumps hustru Melania blev modtaget af Michelle Obama.

 

.