Er det begyndelsen til enden for Donald Trump?

Mange republikanere håber, at valget i Wisconsin kan vise et spinkelt tegn på, at Trump-bølgen tager af.

Valget i den amerikanske stat Wisconsin bliver selvfølgelig ikke knald eller fald for den republikanske spidskandidat, Donald Trump. Men alligevel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

WASHINGTON: Valget i den amerikanske stat Wisconsin bliver selvfølgelig ikke knald eller fald for den republikanske spidskandidat, Donald Trump. Men alligevel. For Trump har i over en uge »dummet« sig så godt og eftertrykkeligt, at man ser en nedadgående formkurve hos ham – både hos kvinderne, latinoerne og – hvad der er værst for ham – blandt de hvide republikanere i delstaten.

Den anden republikanske kandidat, senatoren fra Texas Ted Cruz, har i meningsmålingerne stået til at vinde valget i den lille midtvestenstat, hvor man er skeptisk over for en person som Trump.

Han regnes for at være en storbydreng, der har levet det vilde liv, og som taler ned til kvinder og minoriteter. Det kan man trods alt ikke lide i denne stat, der mest er kendt for at være USAs ostekammer, men trods alt har en række af de vælgergrupper, som Trump normalt vil kunne tiltrække i stor stil. Men den går så bare ikke her – tilsyneladende.

Jordbundne vælgere

Cruz fører nemlig i nogle meningsmålinger med ti procentpoint. I andre målinger med mindre. Men hvis han vinder Wisconsin, vil det både have en psykologisk effekt og en betydning for Trumps muligheder for at få de 1.237 delegerede, der skal til for at vinde partiets endelige præsidentkandidatur ved konventet i juli.

Og psykologisk vil det for Cruz betyde, at hvis han vinder, har han muligheden for at slå igennem nationalt. For egentlig flugter hans dybe religiøsitet, som er en vigtig del af hans politiske personlighed, ikke med indbyggernes syn på religion i Wisconsin, hvor man er mere jordbundne. Der skulle Trump bedre kunne vinde et valg. Men altså ikke ifølge meningsmålingerne, og det er det, Cruz satser på.

Den tredje republikanske kandidat, John Kasich, vil komme ind på en tredjeplads, men fortsætter, fordi han ser et fjernt håb om, at han i sidste ende vil være Det Republikanske Partis eneste bud på en kandidat, der kan slå demokraternes formodede præsidentkandidat, Hillary Clinton. Og hvis ingen af de to andre får et flertal, vil der blive kampafstemning på konventet. I det kaos kan der opstå en ny situation selv for en Kasich – guvernøren fra Ohio.

The Washington Post citerer statens tidligere guvernør Tommy Thompson for, at Wisconsin altid har været en »barometerstat« – en stat, hvor man kan teste, hvad status på valgkampen er.

»Det, vi ser nu, er, at Trump, som ellers har stormet frem i resten af landet, har ramt muren her i Wisconsin,« siger den tidligere guvernør til The Washington Post.

Tæt løb for Demokraterne

Demokraterne går også til valg i morgen i Wisconsin. Men her er løbet betydeligt mere tæt mellem Hillary Clinton og hendes partimodstander, Bernie Sanders – senatoren fra Vermont. Sanders står til at vinde med få procentpoint. Men han har allerede meddelt, at han fortsætter valgkampen helt frem til demokraternes konvent også i juli.

Hvis han vinder, vil det alligevel være en stor psykologisk sejr for Sanders, som ligger langt bag Clinton, men som vandt jordskredssejre i sidste uges valg i tre stater, Washington, Hawaii og Alaska. I to af staterne lå han tæt på eller over 80 procent.

Det kan han næppe holde ved de kommende valg, hvor Hillary Clinton ventes at stå stærkt ikke mindst i staten New York, som giver mange delegerede til den, der vinder.