Er der noget, Michelle Obama ikke kan?

Hun kan danse, hun kan synge, og hun kan holde en tale som ingen anden. Den hypede førstedame kan blive en afgørende hjælp i Hillary Clintons valgkamp.

Her taler Michelle Obama på demokraternes konvent i Philadelphia, Pennsylvania mandag 25. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun stjal både tilskuernes hjerter og verdens opmærksomhed, da hun holdt tale på demokraternes konvent mandag. Michelle Obama skrev sig ifølge flere iagttagere ind i historiebøgerne som en aldeles fremragende taler, og hendes evner både som taler og som danser med mere (se videoerne længere nede) kan blive afgørende i præsidentvalgkampen.

For Michelle Obama har meget af det, demokraternes kandidat Hillary Clinton mangler. Og håbet er, at hun kan være med til at menneskeliggøre Hillary Clinton, som 68 procent af amerikanerne i øjeblikket ikke har tillid til.

»Mange fortæller, at Hillary Clinton er meget mere varm og menneskelig i virkeligheden, end hun fremstår på tv og i interviews. Men det formår hun ikke selv at vise. Hun er ikke den fødte performer, men det er Michelle Obama, som kan blive et slags sandhedsvidne på Hillary Clintons vegne.«

»Når Michelle Obama taler om alt det, Hillary Clinton har gjort for kvinder og børn, så tror folk på det på en anden måde,« siger kender af amerikansk politik Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor på Københavns Universitet.

 

Fra vred sort kvinde til blød mor

Men hvordan er Michelle Obama blevet så populær? Da Barack Obama besluttede at stille op som præsidentkandidat, havde hun en ledende stilling inden for hospitalsvæsenet i Chicago. Hun var en sort powerkvinde, der gik i jakkesæt, og kritikere fremstillede hende som den stereotype vrede, sorte kvinde, fortæller Mette Nøhr Claushøj.

Derfor besluttede kampagnestaben at gøre en indsats for, at den jurauddannede Michelle Obama fremstod mere blød.

»Hun fik skiftet garderoben. Det var ud med jakkesæt og ind med nederdele og kjoler. Hun fik en ny frisure og en blødere makeup. Og så gav hun interviews til dameblade om, hvordan hun skulle være »mom in chief« i Det Hvide Hus. Hun talte utrolig meget om det at være mor, alt sammen for at opbløde sit image,« siger Mette Nøhr Claushøj.

Det nye image kørte hun videre, da parret flyttede ind i Det Hvide Hus, hvor hun på magisk vis har formået at finde en balance mellem ikke at være alt for politisk aktiv - som Hillary Clinton tidligere har brændt nallerne på - og dog være moderne og aktiv.

Herunder ses et eksempel på Michelle Obamas danseglæde, da hun i 2015 optræder i The Ellen Show.

Hun kan danse og hun kan synge

Som førstekvinde har Michelle Obama fokuseret på veteranfamilier, sundhed og pigers ret til uddannelse i hele verden. Og med disse mærkesager for øje, et aktivt liv på de sociale medier samt diverse optrædener på TV er der opstået en hype omkring hende.

»Der er bestemt en hype. Alle på venstrefløjen og alle sorte elsker Michelle Obama. Alt hvad hun siger og gør, bliver taget godt imod.« siger Mette Nøhr Claushøj.

Det gælder for eksempel, når førstedamen ikke vil gå i nylonstrømper om sommeren, fordi det er for varmt. Det elskede folk hende for, fortæller Mette Nøhr Claushøj. Det gælder også, når Michelle Obama fortæller om, hvordan hendes døtre opdrages til at skulle rede deres egen seng om morgenen i Det Hvide Hus.

»Hun virker bare menneskelig på folk. Hun er ikke den gammeldags kvindetype. Hun har danset flere gange på TV, det er hun ikke bange for – og hun er cool. Hun er ikke kikset,« siger USA-kenderen.

For nylig optrådte Michelle Obama i The Late Night Show med James Corden i det, der vel er blevet hans signatur: Carpool Karaoke. Her fik hun fortalt om projektet »Let Girls Learn«, som skal sætte fokus på pigers uddannelse i hele verden.

»62 millioner piger over hele verden går ikke i skole af forskellige grunde. Så meget kan forbedres i verden, hvis piger havde uddannelse og havde magten over deres liv«, når hun at sige, inden de synger »This is for my girls«.

Når familien Obama flytter ud af Det Hvide Hus vil Michelle Obama ifølge Mette Nøhr Claushøj blive husket som en førstedame, der har gjort alt det rigtige. Og måske vil hun blive husket for talen på demokraternes konvent, som flere iagttagere har kommenteret med spørgsmål a la: Hvornår stiller Michelle Obama op som præsident?