Er der noget galt her? Nu siger Facebook undskyld til Lasse

Et billede af den slemt forbrændte brandmand, Lasse Gustavson, er flere gange blevet fjernet fra Facebook af hjemmesiden selv. Det har mødt stor modstand, og nu undskylder Facebook.

Skærmbillede af Björn Natthiko Lindeblads lykønskning til Lasse Gustavson, som Facebook i første omgang blokerede for. Fold sammen
Læs mere

Søndag den 6. november havde den svenske brandmand Lasse Gustavson 60 års fødselsdag. I den anledning lagde vennen Björn Natthiko Lindeblad et billede op af Lasse og lykønskede ham med fødselsdagen.

Den slags sker hver dag på Facebook, men noget var anderledes denne gang.

Billedet af Lasse Gustavson blev nemlig ikke accepteret af Facebook og måtte derfor fjernes.

I tjenesten som brandmand blev Lasse Gustavson slemt forbrændt i en gaseksplosion i Gøteborg, da han var blot 24 år gammel. Ulykken efterlod ham med alvorlige forbrændinger, ingen øre, hår eller øjenbryn.

Facebooks censurering af Lasse Gustavson fik vennen Björn Natthiko Lindeblad op ad stolen.

»Facebook har allerede fjernet billedet to gange uden forklaring. Og så blev jeg smidt ud af Facebook. Først forstod jeg ingenting, men så blev jeg kontaktet af flere mennesker med forbrændinger, som forklarede mig, at billeder af brandofre ofte bliver kategoriseret på samme måde som sexistisk og racistisk indhold. Så lad os vise Facebook, hvad vi mener om den politik ved at udbrede billedet,« skrev Björn Natthiko Lindeblad på Facebook efter censureringen.

Mange har støttet de to venner i sagen, og nu undskylder Facebook. Ifølge det sociale netværk var det en »fejl«, at billedet blev fjernet.

»Vi har rettet op på problemet og underrettet personen, som lagde billedet op for at lade ham vide det og undskylde,« siger Facebook ifølge CNN.

Og ifølge den britiske avis The Telegraph har Björn Natthiko Lindeblad modtaget en personlig undskyldning fra Facebook med ordene:

»Et medlem fra vores team har uheldigvis fjernet noget, som du har lagt på Facebook. Det var en fejl, og vi undskylder oprigtigt for denne fejltagelse. Vi har lagt indholdet op igen, så du burde kunne se det.«

Björn Natthiko Lindeblads protest mod Facebooks billedpolitik blev delt over 30.000 gange, og siden bredte historien sig i svenske og internationale medier.

»Da jeg var 24 år gammel, ville jeg nok have følt det som en krænkelse og være ked af, at billeder af mig anses som stødende. Men jeg var mere følsom dengang, nu har jeg i mange år med mine brandskader,« sagde Lasse Gustavson selv til den svenske avis Aftonbladet.

Til avisen kaldte han censureringen for racisme, og Facebook for udemokratisk.

»Det er sundt at se så mange mennesker, som reagerer. Det er en sund reaktion, at folk ønsker demokrati og retfærdighed, og det er op til os at stå op for det,« sagde han.

Facebook er flere gange blevet hårdt kritiseret for sin billedpolitik. Så sent som i september tog norske avis Aftenposten kampen op med Facebook.

Det skete, fordi Facebook havde fjernet avisens indlæg med et ikonisk billede fra Vietnamkrigen, hvor den ni år gamle Kim Phuc kommer løbende nøgen efter et amerikansk napalmangreb.