Er den dominerende Trump ved at blive stueren?

Trump blev igen sejrherren i den sidste tv-debat, og Det Republikanske Parti er langsomt ved at vænne sig til tanken om, at Trump fortsætter og måske bliver den endelige sejrherre.

Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Mangemilliardæren Donald Trump vandt nattens sidste republikanske debat, inden primærvalgene for alvor går igang i løbet af to uger.

Den amerikanske tv-station Fox Business, der sendte den to-timers debat, gennemførte en bred debat om skat, immigration og udenrigspolitik. Efterhånden som debataftenen skred frem, blev Trump mere og mere dominerende.

Som flere kommentatorer udtrykte det, så er Trump er ved at få sin debatform pudset af. Han er med sin sædvanlige flabethed og hans konfrontationsevne over for sine modstandere i stand til at vinde næsten hver eneste ordduel. Men der er samtidig tilføjet en ny dimension til Trump.

Han har langsomt læst sig ind på de forskellige emner, hvilket betyder, at han er i stand til at levere mere uddybende svar end tidligere.

Trump er stadig den provokerende og den grænseoverskridende kandidat med synspunkter, som engang imellem for en amerikansk offentlighed er grænseoverskridende. Men Trump har også lagt en ny taktik.

Han går ind i de politiske debatter uden at være konfrontatorisk og uden at være aggressiv og uden at svine modstanderne til, som han gjorde i de første debatrunder. Han har udviklet sig, er kommentatorerne enige om, og det kan give ham flere chancer for at vinde ved primærvalgene i de 50 amerikanske stater, som tilsammen afgør, hvem republikanerne endelig stiller op som deres kandidat mod demokraterne op til valget i november til præsidentposten.

Hans smidighed i debatterne kom f.eks. til udtryk, da en af hans skarpeste modstandere ved de to kommende primærvalg i Iowa og i New Hampshire, Texas-senatoren Ted Cruz, forsøgte at nedgøre Trumps baggrund som newyorker.

Henvendt til publikummet i sydstaten South Carolina, hvor debatten blev holdt, sagde Cruz, at der ikke var mange republikanere i New York, slet ikke konservative republikanere og gentog, at Trump havde en særlig newyorker-attitude.

Det var et forsøg på at slå på, at newyorkerne er arrogante og verdensfjerne uden viden om, hvad der egentlig foregår i det rigtige USA.

Trump vendte det lynhurtigt rundt. Til publikums jubel fortalte Trump, at newyorkerne er gjort af det rigtige stof. Trump sagde, at hele verden fandt ud af, hvem newyorkerne er, da de dagen efter terrorangrebet mod World Trade Center mødte op og begyndte at rydde op, selv »om det stadig lugtede af død«, og hvordan et nyt Manhattan er ved at blive bygget op.

Det er newyorkerne, sagde Trump til så stor en jubel for tilhørerne, at selv Cruz var tvunget til at klappe.

Men hvad gør partiledelsen med en som Trump og en som Cruz, som stadig er i spidsen af et felt, der mere og mere synes at blive hægtet af?

Den republikanske ledelses største mareridt er, at Cruz holder ved og vinder en del af de første valg. Cruz er den mest upopulære blandt kandidaterne i partiledelsen, fordi han igennem flere år har saboteret stort set alt det arbejde, republikanerne ønskede at gennemføre i Kongressen ved at være i modsætning også til sine egne partifæller.

Han er rundet af Tea-Party bevægelsen og mener, at Det Republikanske Parti har bevæget sig alt for langt væk fra rødderne.

Hvis Cruz skal undgås, kan partiledelsen være i den situation, at de er nødt til at støtte Trump, som absolut heller ikke er en, de normalt vil støtte.

Men det ser ud til, at ud af to onder vælger man den mindste, indtil der eventuelt indfinder sig et mirakel, og en af de såkaldte main-stream kandidater opper sig og begynder at tage føringen.

Efter den sidste debat er der intet, der tyder på, at disse kandidater, som blandt andet består af Floridas tidligere guvernør Jeb Bush og af New Jerseys nuværende guvernør Chris Christie kan slå igennem på samme måde som Trump.

Så de næste fire uger vil blive altafgørende I Iowa, i New Hampshire og ikke mindst i South Carolina.