»Er de ikke tilfredse, kan de spadsere tilbage til Malmø«

En gruppe syriske flygtninges protest mod at skulle bo i et midtsvensk asylcenter i stedet for en storby udløste sjældent kritiske kommentarer i svenske medier.

I to døgn holdt syriske flygtninge en såkaldt sit-down-strejke i den svenske by Grytan. Foto Tommy Andersson
Læs mere
Fold sammen

Få dage efter ankomsten til Sverige blev en gruppe på små fyrre flygtninge fra den syriske borgerkrig kørt fra modtagelsesfaciliteter i Malmø til et asylcenter nær den midtsvenske provinsby Östersund.

Imidlertid stemte asylcenterets placering, i nogle nedlagte militærbygninger, i landsbyen Grytan, hvor asylansøgerne skulle bo på flermandsstuer, ikke overens med de nytilkomnes forventninger til indkvarteringen. Derfor foranstaltede flygtningene en sit-down-strejke og nægtede at forlade bussen. En af dem, Moaweyh Ramly, forklarede hvorfor til lokalavisen Länstidningen Östersund:

»Det ligger så afsides, og der er for langt til byen. For at komme til Östersund skal man tage bussen, og der går kun fem om dagen. Misser man en bus, er man tvunget til at gå tre kilometer for at tage en anden,« sagde han og erklærede, at flygtningene derfor krævede transport til en anden by samt på forhånd at kende dennes placering på Google Maps.

Andre blandt de protesterende mente, at placeringen i den svenske provins ganske enkelt var livsfarlig for folk, som kom fra Syriens varmere klima, ligesom svenske medier også kunne rapportere om nogen frygt for bjørne.

I et Sverige, der alene i år forventes at åbne grænserne for omkring 100.000 flygtninge og er Europas største modtager af den syriske borgerkrigs ofre, vakte denne modvilje nogen opsigt.

Artikler om de strejkende flygtninge er blevet delt tusinder af gange og voldsomt debatteret på sociale medier og blogs. Kritik af protesten på lederplads og i debatartikler har været afdæmpet og også med nogen forståelse for, at den svenske provins kan være et svært sted at bo, hvis man ikke er svensker. Men imidlertid har flere medier citeret andre med flygtningebaggrund for en noget mere hårdhændet kritik, som asylansøgere sjældent udsættes for i svenske medier.

Skænderier og knubbede ord

»Tror I, at I er bedre end os andre? Jeg ved hvor mange, som helst vil bo i Stockholm eller Malmø, men der er jo ikke plads. Så kommer I og tror, at I har ret til at vælge, hvor I skal bo fra førstedagen,« lød det ifølge Svenska Dagbladet fra en tidligere ankommet syrisk asylansøger, der er indkvarteret på asylcentret i Grytan, til de strejkende.

Den libanesiske flygtning Rafaela Halabi, der har boet i Östersund i en årrække, prøvede at mægle i konflikten med busbesætterne. Imidlertid endte forsøget i skænderier og knubbede ord fra hendes side.

»I er kommet hertil og bliver behandlet som mennesker. I får mad, I får tag over hovedet, I får penge, og så opfører I jer på den her måde. Som araber skammer jeg mig over jer,« sagde hun til dem og tilføjede:

»Er de ikke tilfredse, kan de spadsere tilbage til Malmø.«

Efter forhandlinger med det svenske Migrationsverket, der resulterede i, at de protesterende blev lovet indkvartering i lejligheder i løbet af tre måneder, indvilligede asylansøgerne fredag i at forlade bussen.