Er Big Bens tiltning bekymrende?

Det historie klokketårn Big Ben hælder, og parlamentsbygningen revner. Men hvor alvorligt er det?

Hvor skævt er tårnet? Politikere og eksperter er uenige om nødvendigheden at gå Big Ben efter i sømmene. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I England har man nedsat et udvalg af parlamentsmedlemmer, som skal undersøge, hvordan man forhindrer, at parlamentets legendariske tårn, Big Ben, ikke tilter yderligere, og om revner i parlamentsbygningen, Westminster, skal udbedres.

Det sker på trods af, at professor John Burland fra Imperial College ifølge BBC siger, at der ikke er fare for sammenstyrtning overhovedet.

Ikke desto mindre står en renovering af i mindste fald de mange revner i Westminster lige for. Udvalget skal således mødes for at drøfte muligheden for, om parlamentets medlemmer kan flytte ud af den gamle bygning midlertidigt, mens en eventuel renovering bliver udført.

Selve klokketårnet, Big Ben, blev færdigbygget i 1859, og dets lighed med det skæve tårn i Pisa er ifølge flere taget til i de senere år til stor bekymring for parlamentets medlemmer. I det historiske område er der blandt andet blevet bygget en parkeringskælder og en undergrundslinje siden tårnets fødsel.

Ingen gamle bygninger uden revner

Professor John Burland mener imidlertid, at tårnet kan have været skævt altid.

- Da arbejdet med parkeringskælderen begyndte, var det tydeligt, at tårnet allerede tiltede. Så vi har vidst det i årevis, og hældningen er formentlig udviklet på et meget tidligt tidspunkt, for der er ingen revner i beklædningen. Så vi tror, at det lænede sig allerede, mens man byggede det, og før man satte beklædningen på, siger han til BBC og tilføjer, at hverken revner eller hældning skyldes parkeringskælderen eller undergrundsbanen. Der findes ganske enkelt ingen gamle bygninger, som ikke er revnet, lyder det.

Det er ikke første gang, der har været problemer med det 96 meter høje Big Ben. Mekanismerne i tårnets ur eksploderede blandt andet i 1976, hvilket medførte, at det ikke virkede de efterølgende ni måneder.

Selvom skævheden af Big Ben godt kan ses med det blotte øje, hælder det langt fra lige så meget som det skæve tårn i Pisa.

- Jeg har regnet ud, at det vil tage 10.000 år at nå samme hældning som det skæve tårn i Pisa, siger professor John Burland til BBC.