Er barn nummer 7 mia. allerede et år gammel?

Det er ifølge eksperter slet ikke til at sige, at verdensborger nummer syv mia. er blevet født i dag. Barnet kan være op mod et år gammelt - eller slet ikke undfanget endnu.

Den indiske kvinde Pooja med sit nyfødte pigebarn i dag, 31. oktober , 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: NARINDER NANU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er "sludder", at det skulle være muligt at pege på, hvilket barn der lige præcis er nummer syv milliarder - og hvornår det helt præcist bliver født. Det siger FNs egen befolkningschef Gerhard Heilig ifølge BBC.

FNs befolkningstal, der lægger op til, at vi i dag, mandag, runder syv milliarder mennesker på kloden, kommer således med en fejlmargin på 1-2 procent, så klodens befolkningstal kan i dag ifølge BBC både være 56 millioner flere eller færre end syv milliarder.

Ifølge FNs befolkningsdivision er det ikke engang muligt at fastslå datoen med en fejlmargin på mindre end omkring 12 måneder. Derfor kan det barn, der er nummer syv milliarder være op mod et år gammelt - eller slet ikke på tegnebrættet endnu.

På grund af dårlige demografiske statistikker i et stort antal udviklingslande, kan usikkerheden endda være endnu større end et år. Og det er faktisk ikke kun i udviklingslandene, det kan være svært at få overblik over, hvor mange indbyggere der egentlig er.

En folketælling i Storbritannien i 2001 viste for eksempel, at der ikke som ventet var 60 millioner indbyggere, men nærmere 59 millioner, og landet måtte justere indbyggertallet med mere end en procent.

Barnet kommer først i 2013

Der er da også eksperter, der peger på, at FN har været for hurtigt ude med at erklære, at verdensborger nummer syv milliarder er kommet til. Det amerikanske folketællingsinstitut mener således, at det er mere sandsynligt, at vi bliver syv milliarder engang i marts eller april til næste år, skriver BBC.

En forsker fra Wiens Institut for demografi mener også, det først bliver engang til næste år - at der er 95 procent sandsynlighed for, at vi rammer syv milliarder engang mellem januar og juli 2012. Instituttet har således tidligere i år udgivet en rapport, der argumenterer for, at der er større sandsynlighed for at nå syv milliarder i 2012 eller 2013, og at der er næsten lige så stor chance for, at det sker i 2014 som i år.

FN har valgt en dato for at sætte fokus på hastigheden i befolkningsvæksten og hjælpeorganisationen Plan International, der har udpeget en pige født i delstaten Uttar Pradesh i Indien som nummer syv milliarder, ønsker at rette opmærksomheden på kønsbestemte aborter i området. Her bliver pige-fostre nemlig fravalgt til fordel for drenge. Indien er også det land, der ventes at have den højeste befolkningsvækst frem til 2015.