Er Al Jazeera farvet?

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, roser Al Jazeera for at bringe rigtige nyheder døgnet rundt - modsat sine amerikanske konkurrenter. Men er Al Jazeera objektiv?

Al Jazeera har ifølge professor Jacob Skovgaard-Petersen haft en helt central rolle i befolkningens oprør mod styret i Egypten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hillary Clinton har i sin egenskab som USAs udenrigsminister skabt en del opmærksomhed internt i USA, efter hun i sidste uge under en høring i senatet roste den arabiske TV-kanal Al Jazeera for at ændre og udfordre folks holdninger, samtidigt med at den sender rigtige nyheder i stedet for det meningsdannende TV, som efter udenrigsministerens mening frit flyder ud i æteren fra amerikanske nyhedskanaler som MSNBC, Fox News, ABC og CNN.

Men er Al Jazeera det nye CNN, og hvor objektive er de egentlig? Leder af Center for den Ny Islamiske Offentlighed på Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, der følger både den arabiske og engelske version af kanalen, giver her sit bud.

To meget forskellige kanaler

- Den engelske og arabiske version er to meget forskellige kanaler. De er faktisk rivaliserende. Begge kanalers mål er at vise mange forskellige synspunkter. Men man vil i højere grad se den arabiske version tale den lille mands sag, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen.

Han mener, at Al Jazeera har haft en vigtig rolle i det arabiske mediebillede, fordi den ud fra sit slogan – et synspunkt og et andet synspunkt – har lært arabere at uenighed er acceptabel, ja attraktiv, og at meninger skal brydes.

Upopulær Afghanistan-dækning

Det var da også netop Al Jazeeras dækning af invasionen i Afghanistan, som gjorde den upopulær i den amerikanske administration og mange medier, på et tidspunkt hvor patriotismen var på sit højeste i USA. Her var kanalen ligesom alle andre indlejret med den amerikanske hær og underlagt dens restriktioner, men samtidigt havde den et korrespondenthold inde hos fjenden, Taleban

- USA var meget frustrerede over dækningen. Landet styrede stort set samtlige store medier ved at lade dem være embedded med invasionstropperne. Al Jazeera, derimod, rapporterede som det eneste store medie også fra Talebans side og viderebragte deres synspunkter. Derfor blev de også Talebans foretrukne talerør. Det endte faktisk med, at CNN købte materiale fra Al Jazeera, fordi de var det eneste medie med den side af historien, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor kanalen nu er blevet populær blandt USA's magthavere.

- Al Jazeera var en del af opstanden i Mellemøsten og Nordafrika. Den var med i demonstrationerne blandt folket lang tid før de andre medier. Og da kanalen blev lukket af de egyptiske myndigheder, lykkedes det alligevel Al Jazeera at få almindelige mennesker til i stor stil at sende videoer, så kanalen stadig var i stand til at dokumentere, hvad der foregik på gaderne i Cairo, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Mange amerikanere kigger med

Under det arabiske oprør steg seertallet på Al Jazeeras engelske livekanal på nettet med mere end 2.500 pct. Over halvdelen af seerne var amerikanere, der kun i meget ringe omfang har adgang til kanalen igennem TV-stikket, fordi de store amerikanske kabeludbydere stadig udelukker kanalen.

Jakob Skovgaard-Petersen mener, at Al Jazeera English har et stort potentiale i USA, hvis den bliver mere offentlig tilgængelig.

- Den vil kunne tiltrække rigtig mange internationalt interesserede mennesker. Al Jazeera ønsker, at være en global kanal. Selv CNN sender ikke særlig meget udlandsmateriale i den amerikanske version. Og så vil kanalen kunne tiltrække seere, der ønsker en kanal, der er mere progressiv og venstredrejet i forhold til BBC, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

På palæstinensernes side

Men er Al Jazeera så objektiv? Både ja og nej, mener professoren. Den viderebringer mange forskellige sider af en sag, men på den arabiske version af kanalen, vil man ofte se kanalen stille sig på den lille mands side. Især når det gælder konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

I Danmark har landets største kabeltv-udbyder YouSee netop lanceret Al Jazeera English som en tilvalgskanal. Den arabiske version har man i flere år kunnet tilvælge både på kabel- og satellit-TV.