»Ensom ulv« med tilknytning til IS dræber 50 på diskotek i Orlando

Politiet siger, at det var en planlagt terroraktion, da en 29-årig mand i nat gik ind på et diskotek for homoseksuelle i Florida og skød omkring sig.

Venner og familie til ofrene for skyderiet søger uden for politistationen i Orlando. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE NESIUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Var det en regulær terroraktion, der blev begået for få timer siden i Orlando i Florida?

50 mennesker blev dræbt af skud inde på et diskotek, og 53 blev såret, da en gerningsmand bevæbnet med gevær og pistol ved to-tiden i nat lokal tid brød ind på stedet, der hovedsageligt besøges af homoseksuelle, og systematisk begyndte at skyde gæsterne.

Gerningsmanden selv blev dræbt af politiet, der efter et stykke tid brød ind i diskoteket for at befri de over 320 gæster, der var fanget i den forfærdelige situation.

»Der er noget, der tyder på, at der kan være relationer til terror«, sagde Orlandos politichef John Mina til journalisterne på en pressekonference. Det er usædvanligt, at politiet så tidligt i efterforskningen overhovedet nævner muligheden af islamisk terror, men der er åbenbart en række tegn, der peger i retning ikke alene af islamisk terror, men terror begået af en person, der har haft tilknytning til Islamisk Stat, hvilket betyder, at det er et helt andet efterforskningsapparat, der er blevet sat i gang med involvering af FBI og amerikanske efterretningstjenester.

Gerningsmanden hedder Omar Mateen, en 29-årige person fra Fort Pierce i Florida, og politiets efterforskning vil nu koncentrere sig om mandens kontakter i Mellemøsten.

Det er kun seks måneder siden, at en terroraktion ramte en julefest i San Bernardino, hvor to muslimske terrorister skød og dræbte 14 personer og sårede 22. Hjemme hos terror-parret fandt politiet masser af materiale fra Islamisk Stat, flere kilo sprængstoffer og masser af materiale, man kunne lave bomber med. Manden i ægteskabet var amerikanske statsborger, men havde hentet sin hustru i Pakistan, og det var hende, der fra starten var radikaliseret, hvilket har fået debatten om muslimsk indvandring til at blusse op igen.

Nu har man mistanke om, at terroren er slået til igen, og det har sat chokbølger igennem det amerikanske samfund.

Især fordi islamisk Stat længe har opfordret deres sympatisører i USA til at begå terroraktioner som den, der nu tilsyneladende har fundet sted i Orlando. Og aktionen skete netop på det tidspunkt, hvor de homoseksuelle i hele USA var ved at afslutte den årlige fest og parader netop ved at samles forskellige steder i de amerikanske byer, og at det var et homoseksuelt diskotek, der blev målet, mener politiet heller ikke er en tilfældighed, fordi Islamisk Stat dræber homoseksuelle, hvis de finder dem i Syrien og i Irak.

Politiet går forsigtigt til værks, fordi man har mistanke om, at der er eksplosiver i en bil, gerningsmanden har forladt uden for diskoteket. Han var velforberedt, og han var målrettet, da han gik ind på diskoteket og begyndte at dræbe gæsterne, som forsøgte at flygte. Nogle af dem gemte sig i andre dele af lokalerne og slap dermed med livet.

»Vi kunne høre nogle af skuddene, men det var umuligt at høre ret meget på grund af musikken. Men nogle siger, at han grinede, mens han skød løs«, siger Pat Sorenson til den amerikanske tv-station CBS.

Hvis det er en terroraktion, kommer det midt i en præsidentvalgkamp, hvor republikanernes præsidentkandidat Donald Trump har forlangt et totalt stop for muslimers indrejse til USA, indtil »vi ved, hvad der foregår«. En udtalelse han har fået meget kritik for også internt i partiet. Men med den nye terroraktion vil debatten om muslimer og islam i USA blusse op igen, ligesom antallet af personer, der køber våben, vil stige igen.

»Jeg har for længst købt et våben. Jeg tror, at vi længe har været udsat uanset hvor, vi befinder os. Det er så let at udføre en sådan terroraktion. Et tilfældigt sted. En tilfældig dag. De har våben og sprængstoffer. Hvorfor skulle de ikke ramme os dér, hvor vi er mest uforberedte. Derfor har jeg ikke bare en pistol liggende ved sengen. Jeg har også endnu en gemt et andet sted«, sagde en mand i Washington til Berlingske efter terroraktionen i San Bernardino.