»Ensom ulv« fra Centralasien bag angreb i New York: »Han kunne godt lide USA«

Den 29-årige Sayfullo Saipov søgte tilflugt i USA fra det diktatoriske styre i sit hjemland. Tirsdag aften dræbte han otte mennesker i det centrale New York.

Otte blev dræbt og 11 såret, da 29-årige Sayfullo Saipov tirsdag aften dansk tid kørte en flyttebil ind i cyklister og fodgængere i det centrale New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: ST. CHARLES COUNTY POLICE DEPART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vanvidskørslen endte først, da Sayfullo Saipovs varevogn hamrede ind i en skolebus i det centrale New York. Da havde han allerede otte liv på samvittigheden.

Men efterforskningen, der skal kaste lys over, hvordan den unge mand fra Usbekistan, der ifølge en bekendt »elskede USA«, selv endte som terrorist, er kun lige begyndt.

Politiet nåede at afhøre den 29-årige, inden han tirsdag nat blev opereret for et skudsår i maven.

Sayfullo Saipov blev ramt af et skud fra en betjent, hvilket dermed satte en stopper for det tilsyneladende enmandsangreb. Dødskørslen, som myndighederne nu efterforsker som terror, fandt sted nær mindesmærket for ofrene for terrorangrebet 11. september 2001 på Manhattan.

Foreløbigt er oplysningerne om gerningsmanden, hvis fulde navn i engelsk transkription er Sayfullo Habibullaevic Saipov, sparsomme.

Han ankom til USA fra Usbekistans hovedstad, Tasjkent, for syv år siden, næsten uden engelskkundskaber. Hans far bad bekendte i delstaten Ohio om at tage sig af ham. Siden flyttede han til Florida, og i tiden før angrebet boede han i New Jersey nær New York.

Usynlig radikalisering

Bekendte i Florida beskriver ham som en almindelig og imødekommende ung mand, der arbejdede og ikke var åbenlyst radikaliseret.

»Mine børn kunne også lide ham. Han legede altid med dem,« fortæller Kobiljon Matkarov, en bekendt fra Tampa i Florida, til New York Times.

De senere år arbejdede Sayfullo Saipov som lastbilchaffør, taxachauffør og som chauffør hos kørselstjenesten Uber. I 2013 blev han gift med en seks år yngre usbekisk kvinde, der også kommer fra Tasjkent.

Kobiljon Matkarov talte senest med Saipov for et halvt år siden. Han så ingen tegn på radikalisering.

»Jeg kender hans gode side. Jeg ved intet om hans dårlige side. Han var altid glad. Han kunne godt lide USA. Han elskede dette land. Det er derfor, at alt dette er meget forvirrende,« siger Matkarov til TV-stationen Fox News.

Sayfullo Saipov havde imidlertid en anden side. Forud for angrebet skrev han en arabisksproget note, hvor han erklærede troskab til den militante gruppe Islamisk Stat. Han råbte »Allahu Akbar«, da han trådte ud af den smadrede pickup.

Usbekisk grobund for militante

Efterforskere undersøger nu, om gerningsmanden havde forbindelse til militante netværk i USA. Ifølge New York Times var hans navn registreret i forbindelse med en tidligere politiundersøgelse, men det er uklart, om han var vidne, mistænkt eller andet.

Det er også uvist, om gerningsmanden havde kontakt til islamistiske grupper i hjemlandet Usbekistan.

Ifølge nu nedlagte konti på de sociale medier havde Sayfullo Saipov tæt kontakt med det usbekiske mindretal i den kirgiske by Osj. Byen var i 2010 var genstand for etnisk uro mellem kirgisere og usbekere, der kostede over 400 livet.

Samtidig har det diktatoriske styre i Usbekistan har i årtier givet frodig grobund for militante grupper, og der eksisterer mange russisk- og usbekisksprogede websites for jihadister fra regionen. Ifølge de russiske myndigheder stammer mindst 9.000 af de 20.000 udenlandske jihadister i Syrien fra tidligere sovjetrepublikker.

Ifølge New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, tyder undersøgelser foreløbigt på, at Sayfullo Saipov planlagde angrebet alene.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland