Ensom ulv eller terrorgruppe?

Den irakiskfødte bombemand i Stockholm havde muligvis forbindelse til al-Qaeda, skriver svenske medier. Eller tager islamisterne bare hans handling til indtægt?

Britiske efterretningskilder anslår, at Taimour Abdulwahab al-Abdaly var påvirket af al Qaeda, men at han som et voksende antal individer handlede på egen hånd og planlagde sit eget angreb, da intet indikerer, at han var direkte styret af terrorbevægelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han ville være fyldt 29 få timer senere. Men han tog et andet valg: Den irakiskfødte Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprængte lørdag sig selv i det indre Stockholm, sårede mindst to andre og efterlod hustru og tre små børn.

- Det er tydeligt, han prøvede at skabe så meget kaos og såre så mange som muligt, sagde svensk politi bagefter.

 
Tema: Selvmordsangreb i Stockholm

Spørgsmålet er hvorfor? Og om han var alene? Britiske og svenske medier har masser af teorier i disse dage.

Manden studerede indtil 2004 ved University of Bedfordshire i Luton nord for London og skal dengang havde følt sig "stresset" over invasionen af Irak. Dét siger en af hans lærere til The Times.

Hvad angår de ellers så trygge svenskere, er de i dag stærkt interesserede i gruppens mulige forbindelse til al-Qaeda. Taimours selvmord opleves af nogle som det første med international terror.

 

Sagen kører også i arabiske medier: En gruppe ved navn Iraks Islamiske Stat har bl.a. prist Taimour som martyr og offentliggjort en fotomontage med hans portræt. Gruppen kalder ham muhjahid, arabisk for ’kriger’. 

Samme gruppe kaldes af nogle en voldelig afdeling af Osama bin Ladens frygtede terrornetværk. Den krævede bl.a. hævn over Muhammedtegneren Lars Vilks for tre år siden og har flere gange taget skylden for aktiv terror, herunder angrebet på en kirke i Bagdad i oktober. Et angreb med 58 dødsofre.

En anden hjemmeside bruger ifølge britisk politi udtrykket ”vores broder” om den 28-årige. Men nogen mere konkret sammenhæng er ikke afdækket endnu.

Mandens engelsksprogede profil på Facebook har i øvrigt været diskuteret en del: Han synes ikke kun godt om sider som "I'm a Muslim and I'm proud" og "The Islamic Caliphate state" – men har også tommelfingeren oppe for bl.a. den vestlige "I love my Apple iPad".

Altså en fascination af både islamisme og moderne teknologi. Begge dele døde med lørdagens bilbombe midt i den svenske hovedstad.

 
Billedserie: Da terroren ramte Sverige

Gerningsmanden efterlod sig i øvrigt mindst to udetonerede bomber mere. Politiet regner derfor med, hans eget bombebælte gik af ved en fejl.

Manden efterlod også en besked til sin familie. Han beklager blandt andet at han ikke fortalte dem om sine planer. Det sidste har hans chokerede hustru i går bekræftet overfor politiet.

: