Enke: Arafat blev forgiftet

En undersøgelse af de jordiske rester af Yassir Arafat afslører ifølge hans enke, at lederen af det palæstinensiske selvstyre i 2004 døde som følge af forgiftning med det radioaktive stof polonium.

ARKIVFOTO. Den afdøde palæstinensiske leder Yasser Arafat (th) blev angiveligt forgiftet med det radioaktive stof polonium, konkluderer Yasser Arafats enke, Suha Arafat (tv), onsdag, efter at hun har modtaget resultatet af en retsgenetisk test foretaget på baggrund af prøver fra Arafats lig. Fold sammen
Læs mere
Foto: HUSSEIN HUSSEIN

SCHWEIZ: Den afdøde palæstinensiske leder Yassir Arafat blev angiveligt forgiftet med det radioaktive stof polonium.

Det konkluderer Yassir Arafats enke, Suha Arafat, onsdag, efter at hun har modtaget resultatet af en retsgenetisk test foretaget på baggrund af prøver fra Arafats lig.

Et team af eksperter åbnede for et år siden Arafats grav i byen Ramallah på Vestbredden. Her indsamlede de prøver fra liget for at få be- eller afkræftet formodninger om forgiftning.

»Prøverne har bekræftet alle vores formodninger,« siger Suha Arafat onsdag ifølge Reuters, efter hun har mødtes med schweiziske eksperter i Geneve.

»Det er videnskabeligt bevist, at han ikke døde en naturlig død, og vi har videnskabeligt bevis for, at manden blev dræbt,« siger Suha Arafat, der dog ikke retter mistanke mod et bestemt land eller en navngiven person.

»Vi er i færd med at afdække en forbrydelse, et politisk mord,« fastslår Suha Arafat ifølge Reuters.

Yassir Arafat underskrev i 1993 en fredsaftale i Oslo med Israel, men stod efterfølgende i spidsen for en palæstinensisk opstand, da fredsforhandlingerne strandede i 2000.

Efter Arafats pludselige død i 2004 opstod der mistanke om urent trav. Mistanken blev især rettet mod Israel, der dog blankt afviser at skulle have spillet en rolle i forbindelse med den 75-årige Arafats død.

TV-stationen Al Jazeera afslørede sidste år, at der var fundet polonium på flere af Arafats ejendele. Det igangsatte en undersøgelse af dødsfaldet, og der blev givet grønt lys til at genåbne Arafats grav.