Enighed om køreplan for Syrien - men hvad nu?

Et sjældent enigt Sikkerhedsråd har vedtaget små, men vigtige skridt i retning af en løsning på krigen.

Resolutionen fastslår, at der skal forhandles fred i Syrien og gennemføres nyvalg 18 måneder efter, at man er gået igang med at udarbejde en ny forfatning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Renneisen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Freden i Syrien er ikke lige om hjørnet, selv om FNs Sikkerhedsråd i går enstemmigt vedtog en køreplan for en politisk løsning i landet og opfordrede til gennemførelsen af en våbenhvile.

Resolutionen blev vedtaget med stemmerne 15 mod 0 og gav et vigtigt politisk signal til omverdenen om, at den særlige Syrien-gruppe bestående af USA, Rusland, EU og en række arabiske lande med Iran arbejder hårdt på at få en politisk løsning igennem så hurtigt, det kan lade sig gøre.

Resolutionen fastslår, at der skal forhandles fred i Syrien og gennemføres nyvalg 18 måneder efter, at man er gået igang med at udarbejde en ny forfatning.

Som diplomatiske kilder i går sagde, så er det en god nyhed, at der trods alt blev vedtaget en resolution i FNs Sikkerhedsråd.. Men inden man når så langt som til at nedsætte et forfatningsudvalg, så skal der forhandles en våbenhvile på plads, og derefter kan regulære fredsforhandlinger mellem syriske oppositionsgrupper og den syriske regering begynde.

Men der er lang vej endnu. Sikkerhedsrådsbeslutningen nævner nemlig intet om Syriens præsident, Bashar al-Assads skæbne. Heller intet om, hvorvidt han kan stille op ved et kommende valg, som Iran ønsker. Den giver heller ikke et grønt lys for, hvilket grupper, der får adgang til forhandlingerne, som skulle starte i januar. Og den nævner slet ikke, hvem der ikke skal være omfattet af en våbenhvile. Og det er væsentligt områder, som man arbejder videre på.

Der er enighed i en stor del af gruppen om, at Islamisk Stat og terrorgruppen al-Nusra ikke er omfattet af våbenhvilen, og at de militære angreb skal fortsætte. Men der er lang vej igen, før man finder de grupper, der skal være undtaget af våbenhvilen, fordi Iran ikke er enige med f.eks. Saudi-Arabien om, hvem der er terrorister.

Derfor bliver det også svært at finde de personer, der skal sidde ved et forhandlingsbord med den syriske regering for at blive enige om en overgangsregering med eller uden Assad for ikke at tale om det forfatningsudvalg, der skal nedsættes, før et nyvalg kan finde sted.

Det er Jordan, der har fået den svære opgave at forhandle en løsning igennem, så man får fastslået, hvem der er terrorister, og hvem der ikke er. De, der ikke er, får adgang til forhandlingerne, mens resten kan jages på slagmarkerne af USAs koalitionsstyrker og af Rusland.

FNs resolution viser derfor - siger diplomater - at der trods alt er enighed om at få skabt fred i Syrien og at landet fortsat skal være et land med en pluralistisk og ikke sekterisk styre. Og hvis man så, hvor forhandlingerne stod for blot seks måneder siden, så er det et væsentligt fremskridt, siger de. Nu mangler så de hårde forhandlinger, som fortsætter i Wien efter nytår.