England sender krigsskib mod Argentina

Den britiske flåde har sendt en topmoderne destroyer til Sydatlanten, hvor Argentina har genoplivet sine ambitioner om at overtage Falklandsøerne.

ARKIVFOTO. HMS Dauntless. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gamle strid om Falklandsøerne ulmer igen, efter briterne er begyndt at bore efter olie i nærheden af øgruppen. Argentina forsøger at få de øvrige sydamerikanske lande til at indføre en blokade mod falklandske skibe, og nu har konflikten nået en foreløbig kulmination med udskibningen af superdestroyeren HMS Dauntless.

Det topmoderne krigsskib forlod forleden Portsmouth med kurs med Sydatlanten, hvor det skal patruljere farvandet, der i 1983 var scenen for en kort, men blodig krig mellem Storbritannien og Argentina. HMS Dauntless er udstyret med de nyeste våben inden for luftforsvar og har et radarsystem, der kan opspore fjendtlige mål på 400 kilometers afstand.

Til avisen Daily Telegraph siger en kilde fra den britiske flåde, at Dauntless kan gøre det af med alle de sydamerikanske landes luftvåben. En anden anonym kilde siger til avisen, at skibet kan ramme de argentinske kampfly, så snart de letter fra deres baser på fastlandet.

- Det vil give Buenos Aires noget at tænke over, siger kilden.

Fra officiel britisk side afvises det imidlertid, at man har sendt HMS Dauntless til Falklandsøerne som led i den eskalerende konflikt med Argentina.

- Udstationeringen af HMS Dauntless har været planlagt længe. Det erstatter et andet krigsskib, siger en talsmand for Royal Navy til BBC.

Det 152 meter lange Dauntless har en besætning på 190 og affyrer Sea Viper-missiler og granater på 40 kilo. Skibet har sin egen helikopter, der kan angribe fjendtlige skibe og ubåde.

Den britiske premierminister, David Cameron, har ved flere lejligheder erklæreret, at Falklandsøerne skal forblive britiske. Argentinas præsident, Cristina Kirchner, har lovet at kæmpe for at gøre øerne, som argentinerne kalder Islas Malvinas, argentinske.