Engelske lærere underviser med kameraet uden på tøjet

I Storbritannien er der overvågningskameraer overalt, og nu forsøger to skoler sig med at optage urolige elever på film for at sikre ro og disciplin i klassen.

Mange betjente i Storbritannien og som her i USA har kamera på tøjet som en del af standardudstyret. Nu har to engelske skoler indledt et forsøg, hvor lærere bærer et lignende kamera med mulighed for at optage uro i klassen. Foto: Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON

Disciplin er et ord, der ofte bliver fremhævet på britiske skoler, og mange synes ensartet tøj med hvid skjorte og jakke er et oplagt sted at begynde.

»Hvordan holder skolen så disciplin blandt eleverne?« spurgte en kvinde vantro og undrende på en skole i udkanten i London, da hun hørte om elever i Danmark uden skoleuniform.

Nu overvejer nogle engelske skoler at gå et skridt videre end uniformeringen for at fastholde ro og orden i undervisningen. To folkeskoler har udstyret lærere med kamera på tøjet. Så kan de hurtigt trykke på knappen og optage, hvis der er uro eller konflikter, og bagefter kan de bruge optagelserne i samtale med både elever og forældre.

Tom Ellis, lektor i strafferet ved University of Portsmouth, har på en akademisk blog gjort opmærksom på forsøgene på de to skoler i den engelske del af Storbritannien, der indtil videre er anonymiserede.

»Kameraerne skal hjælpe lærere med at reducere vedholdende uro og løse konflikter ved at sikre beviser på dårlig opførsel. Det betyder, at lærere kan bruge kameraerne til løse problemer, der forhindrer dem i at undervise,« skriver Ellis, der fremhæver, at optagelserne kun finder sted i »henhold til loven, og når det er rimeligt og nødvendigt« i forhold til et specifikt problem.

Han henviser til, at betjente med kameraer på tøjet vinder hastigt frem i både USA og Storbritannien, og at skoler er et naturligt næste trin, fordi det også i klasserne gælder om at håndtere konflikter og dæmpe uro.

Oplysningen om lærernes kameraer har vakt opsigt i Storbritannien, men det er langt fra uvant for briterne at blive optaget på film. Overalt på gader og veje er der offentlige overvågningskameraer. Næsten enhver hændelse med politiets indblanding bliver hurtigt fulgt op med offentliggjorte billeder i medierne. En del briter har kameraer ved deres boliger, og det er ikke usædvanligt, at folk på motorcykler og scootere samt cyklister også er »bevæbnet« med kameraer. For nyligt blev en kvindelig bilist dømt for at have truet BBC-værten Jeremy Vine, som hun mente havde fyldt rigeligt i kørebanen med sin cykel. Vines kamera optog det hele, og han lagde optrinnet ud på YouTube. Kvinden nægtede sig skyldig i retten, men optagelsen blev brugt som bevis mod hende.

Det er netop problemet, når det gælder skoleelever, mener nogle kritiske lærere. De siger, at konflikter skal løses i klassen, og at en situation fanget på filmoptagelser hurtigt kan udvikle sig til en sag, hvor skyld og bevis kommer i fokus. Ellis mener derimod, at udviklingen allerede har banet vejen for kameraerne, fordi lærere i dag »kan blive filmet når som helst af enhver med en smartphone«.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien