Engelsk kamp mod det grå egern

Det røde egern er i fare for helt at forsvinde, mens den nordamerikanske grå artsfælle er ved at være det mest almindelige dyr at møde i den britiske natur.

Det importerede grå egern er ved at fortrænge det oprindelige røde egern fra naturen i Storbritannien. Foto: Steve Byland Fold sammen
Læs mere

LONDON: De kom udefra og har gennem årtier bredt sig og oversvømmet Storbritannien. Efterhånden kan man se dem overalt, og de truer med at fortrænge det oprindeligt britiske. Kronprins Charles er fast besluttet på at konfrontere truslen og går foran i kampen. Nu prøver den britiske regering at mobilisere nationen til det store slag og lover bogstaveligt talt »guld og grønne skove«. Fjenden er ... det grå egern.

De britiske myndigheder har indledt det nye år med en storstilet indsats rettet mod den kraftigt voksende bestand af egernarten, der for mere end 100 år siden blev »importeret« fra Nordamerika som et ekstra pift til de victorianske prydhaver. Den engelske skovstyrelse har stillet jordbesiddere i udsigt, at de kan ansøge om offentlige støtte til at bidrage til »at forbedre en effektiv kontrol med det grå egern«. Det er valgfrit, om man vil bekæmpe de uønskede egern med gift, fælder eller skyde dem.

De grå egern ødelægger træernes bark. Det er dog deres ødelæggende indvirkning på den britiske bestand af røde egern, der især har bragt sindene i kog. De små, grå gnavere med de hektiske bevægelser er ved at være det mest almindelige dyr at støde på i den britiske natur overhovedet. I Londons parker er det grå egern det mest »naturlige«, man kan stoppe op og betragte.

Det ser lige så sødt og fredeligt ud som sin artsfælle, men det er det røde egerns værste fjende. Især fordi den grå version bærer en sygdom, som den selv er immun overfor, men som er dødelig for de røde. Det står en smule bedre til i Skotland, men i England har det ført til, at der kun er anslået 15.000 røde egern tilbage mod flere end to millioner grå. I hele Storbritannien mener biologerne, at der højst er 140.000 røde mod omkring fem millioner grå egern.

Kronprinsens kampagne

I oktober vakte kronprins Charles ny opmærksomhed om situationen, da han dekreterede, at man med de tilgængelige, legale midler skal holde de grå egern nede på de omkring 500 kvadratkilometer land, der følger med hans hertugtitel. Da de er betragtet som skadedyr, er der ikke mange begrænsninger på, hvordan man må jage dem. En talsmand for kronprinsen gør opmærksom på, at prins Charles er protektor for »Red Squirrel Survival Trust«, og at han støtter alle anstrengelser for at fremme den svindende bestand.

»Det røde egern er en højst værdsat og ikonisk national art,« understregede talsmanden ifølge The Guardian.

Initiativet har delt andre naturelskere i for og imod. Nogle mener, at man er nødt til at gøre noget for at hjælpe det røde egern og for at formindske de grås skader på naturen. Andre siger, at argumentationen er forfejlet, og at det er mennesket selv, der i højere grad end de grå egern både skader naturen og ødelægger livsbetingelserne for de røde egern. I den lejr konstaterer man også, at det grå egern med sin tilstedeværelse i de britiske træer siden 1876 nu er en »indfødt« dyreart.

Et helt andet aspekt i sagen blev tirsdag rejst af Telegraphs livsstilsredaktør for de digitale medier. Leah Hyslop skriver, at grå egern vinder frem på menuen som en eksotisk favorit i vildtrestauranter.