Engang var vejret bare noget, man brokkede sig over – men vores syn på klima er i hastig forandring, mener meteorolog

Den ene naturkatastrofe afløser på det nærmeste den anden, og en af dem kom meget tæt på Danmark. Det vil få betydning for danskernes holdning til den lurende fare, mener meteorolog Jesper Theilgaard.

Især den vestlige del af Tyskland har været hårdt ramt af de voldsomme oversvømmelser, der har kostet mindst 175 mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Friedemann Vogel/EPA/Scanpix/Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne sommer kan for alvor ruske op i danskernes syn på klimaet.

Mens klimaforandringer engang var noget, der ville indtræffe i en fjern fremtid eller meget langt borte, ses katastroferne i disse dage lige rundt om hjørnet.

Den ene naturkatastrofe efter den anden slår rekord, og der er ikke længere tale om »tilfældigheder«, lyder det fra Jesper Theilgaard, der er meteorolog og har en fortid som tv-vejrvært.

Især de voldsomme oversvømmelser i Tyskland, der indtil videre har kostet 175 livet, har rystet mange, mener Jesper Theilgaard:

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at især oversvømmelserne i Tyskland kommer til at betyde noget for danskernes syn på klimaet.«

Nu er det tæt på!

De seneste måneder har der været flere eksempler på ekstreme handlinger fra naturens side.

Jesper Theilgaard er meteorolog og klimaekspert. I mange år var han vejrvært på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

De voldsomme hedebølger i Canada og USA, der i førstnævnte land har kostet over 100 mennesker livet.

Naturbrande i selvsamme lande, der alene i provinsen British Columbia i Canada er registreret 136 gange.

Voldsomme oversvømmelser i Indien, der indtil videre har kostet 112 livet.

Det heftigste regnskyl i mere end 60 år har for få dage siden ramt Kina, og billeder af kinesere, der blev efterladt hjælpeløse i vandmasserne, gik verden rundt.

Når hændelser som disse »popper op til overfladen og bliver omtalt«, så påvirker det manges holdning, vurderer meteorolog Jesper Theilgaard, der ikke er i tvivl om, at det også vil betyde noget i Danmark.

Vores holdning til klimaet er under forandring. Især oversvømmelserne i Tyskland er »tæt på«, siger Jesper Theilgaard:

»Når naturen reagerer, som den gør, og der kommer en dødelig konsekvens tæt på, hvor vi bor, og når det har en indflydelse på vores liv, så begynder mange at tænke; det her må vi gøre noget ved,« siger Jesper Theilgaard og tilføjer:

»Nu er det ikke længere oversvømmelser langt væk i Asien eller hedebølger i Canada. Nu er det i vores naboland.«

Vælgerne tænker på klima

Klimaet har da også listet sig ind på vælgernes dagsorden – og overhalet flygtninge- og indvandrerpolitik.

Det viser en måling af vælgernes dagsorden, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske.

De tre emner – sundhed, klima og udlændinge – ligger næsten side om side i toppen af vælgernes dagsorden med et stykke ned til de efterfølgende emner.

Et repræsentativt udsnit af vælgerne er af Gallup blevet bedt om at pege på de tre vigtigste politiske emner og henholdsvis 43, 43 og 41 procent har peget på de tre emner.

Jesper Theilgaard hæfter sig ved, at »det er interessant«, at klima ligger så højt »i betragtning af, at vi har haft et halvandet år med corona.«

Meteorologen tror og håber dog samtidig på, at klimaet forbliver på den placering fremover.

Oversvømmelserne i det vestlige Tyskland har naturligt nok også påvirket, hvordan vore sydlige naboer ser på klimadagsordenen.

Tyskland går til forbundsdagsvalg om mindre end to måneder. Katastrofen har sendt klimaspørgsmålet i top blandt de mest diskuterede emner i valgkampen.

Alle partier i Tyskland – undtagen Alternative für Deutschland på den yderste højrefløj – har kædet ekstremvejret sammen med menneskets indvirkning på klimaet, Og nu kræver tyskerne handling.

Meteorolog Jesper Theilgaard peger på, at det engang imellem forekommer, at vejret og naturen er ekstrem.

Men, tilføjer han;

»Nu har vi haft flere tilfælde af ekstreme situationer. Og det er er ikke bare tilfældigheder. Det har selvfølgelig en årsag, og den er vi nødt til at tage alvorligt.«