Endnu to danske IS-jihadister meldes dræbt i Syrien

For 11 dage siden mistede en 25-årig dansk IS-jihadist fra Aarhus livet i et flyangreb i det nordlige Syrien. En anden dansk jihadist menes også at være omkommet.

Udenrigsministeriets Borgerservice kan på nuværende tidspunkt ikke bekræfte, om to danskere har mistet livet i Syrien. Det samlede antal døde danske IS-jihadister menes at være på omkring 40 ud af de 135 personer, som Politiets Efterretningstjeneste PET ved har taget del i kampene i Syrien. (ARKIVFOTO 2014 af ISIL-soldater: STRINGER/IRAQ/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: -

MELLEMØSTEN: Han var en af de mere erfarne blandt de danske IS-jihadister.

Til trods for, at han kun var 25 år, da han for 11 dage siden blev dræbt i et flyangreb i det nordlige Syrien, nåede R.K. at kæmpe for syriske jihadgrupper og Islamisk Stat i mere end tre år.

Ifølge kilder med kendskab til familien i Aarhus, drog R.K. til Syrien allerede i april 2013. De samme kilder bekræfter over for Berlingske, at R.K. blev dræbt den 19. august 2016 mellem byerne al-Bab og Manbij i det nordlige Syrien. Kampene i det område har været voldsomme de seneste måneder, især fordi koalitionen mod Islamisk Stat har ageret luftstøtte for de kurdiske styrkers nylige erobring af byen Manbij fra Islamisk Stat.

Ifølge Politiken døde en anden dansk statsborger fra en københavnsk forstad i Syrien for to dage siden. Angiveligt døde han af kvæstelser han havde pådraget sig tidligere.

Udenrigsministeriets Borgerservice kan på nuværende tidspunkt ikke bekræfte, om to danskere har mistet livet i Syrien. Det samlede antal døde danske IS-jihadister menes at være på omkring 40 ud af de 135 personer, som Politiets Efterretningstjeneste PET ved har taget del i kampene i Syrien.

I en rapport fra april 2016 fra Center for Terroranalyse (CTA), der hører under PET, er en af konklusionerne, at »færre personer udrejser nu end tidligere«.

IS under massivt pres

Islamisk Stat er under massivt militært pres, og hvis det lykkes for jihadister at komme ind, kan det være meget vanskeligt at komme ud igen. Ifølge syriske kilder er Islamisk Stat begyndt at tvinge alle medlemmer til at drage i krig. Også de jihadister, der er kommet til kalifatet for at studere koranen eller tage del i terrororganisationens administration. Enhver, der nægter at rejse til fronten, bliver arresteret. Samtidig har IS udstedt forbud mod rejser af frygt for, at mange vil flygte væk fra kalifatet.

Begge Islamisk Stats hovedstæder i Irak og Syrien står for fald. For nylig sagde den irakiske forsvarsminister, at storbyen Mosul vil blive befriet inden udgangen af 2016. I Syrien er byen Raqqa klemt mellem det syriske regimes hær og de kurdisk anførte Syriske Demokratiske Styrker.

Ifølge USAs forsvarsministerium har koalitionen mod IS dræbt omkring 20.000 IS-jihadister siden september 2014. Det vurderes, at IS nu råder over 15.000-20.000 væbnede jihadister i Syrien og Irak.