Endnu et "-stan" bliver til en et-partistat

Kirgistan blev engang kaldt en demokratisk ø i Centralasien. Nu sætter magthavernes parti sig på alle pladserne i landets parlament.

Valget i Kirgistan gik ikke helt efter reglerne siger OSCE, og nu er et-partistaten en realitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Engang havde han ry som manden, der såede en demokratisk spire i Centralasien. Men efter søndagens kontroversielle valg står præsident Kurmanbek Bakijev i spidsen for et land, der skal styres af kun ét parti, nemlig præsidentens eget.

Det nye parlament i det lille centralasiatiske land Kirgistan bliver totalt domineret af Bakijevs lydige støtter.

Oppositionen, der har kritiseret præsidenten for udemokratiske tilbøjeligheder, står til gengæld til at ryge ud i kulden uden en eneste plads i landets lovgivende forsamling.

Dermed nærmer Kirgistan sig tilsyneladende situationen i nabolandet Kasakhstan, hvor den diktatoriske præsident og hans parti tidligere i år ligeledes satte sig på samtlige pladser i parlamentet.

Fra foregangsland til fusk
Oppositionen i Kirgistan accepterer dog ikke stiltiende resultatet. Flere partiledere hævder, at præsidenten og hans støtter systematisk har fusket med stemmeafgivelsen og desuden udelukket en række oppositionskandidater fra at deltage.

Også de internationale observatører kalder valget et »demokratisk tilbageskridt« efter de seneste års demokratiske optøning.

Det er bare to år siden Kirgistan lignede et foregangsland i en region, der ellers er domineret af diktatoriske præsidenter, der har siddet ved magten siden Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Under den såkaldte »tulipan-revolution« i foråret 2005 blev Kirgistans gamle magthavere smidt på porten, og Bakijev lovede demokratiske reformer og kamp mod korruptionen.

I de vestlige hovedstæder blev det set som en sejr for demokratiet og som en del af den bølge af »farverevolutioner«, der også bragte nye kræfter til magten i Ukraine og Georgien.

Siden er revolutionerne dog blegnet.

I Kirgistan er beskyldningerne om magtmisbrug nu vendt mod Bakijev selv. I foråret krævede demonstranter hans afgang, og mange beskylder ham for at løbe fra sine løfter om at bekæmpe korruptionen.

Landet har senest været lammet af en politisk skyttegravskrig mellem parlamentet og præsidenten. Det er den knude, præsidenten håbede at løse op for med valget, siger hans støtter.

OSCE kritiserer
Hans metoder de seneste måneder vækker imidlertid skuffelse hos observatører. OSCEs valgobservatører påpeger en lang række brud på valgets spilleregler og kritiserer ændringer i forfatningen, der gør det svært for mindre partier at vinde fodfæste i parlamentet. Præsidentens parti står til 47,8 procent af stemmerne men vil ifølge de nye valgregler alligevel blive det eneste parti i parlamentet.

»Tulipan-revolutionen« blev netop udløst af protester efter et valg, påpeger Bakijevs modstandere.

- Hvis oppositionen ikke kommer ind i parlamentet vil det være som en bombe under landet. Så vil vi gå på gaden,« sagde lederen af det socialdemokratiske parti, Almas Atambajev, til AFP.

Ved redaktionens slutning var der dog ikke rapporter om uroligheder i landets hovedstad Bisjkek. Kirgistan har stor strategisk betydning for både Rusland, USA og Kina. Rusland og USA har militærbaser i landet.