Endnu en russer i eksil fundet død i sit hjem i London

Den tidligere Aeroflot-direktør, Nikolai Glushkov, blev mandag fundet død i sit hus i London. Glushkov var gode venner med en tidligere putin-kritisk oligark, der blev fundet hængt i samme by i 2013.

En politimand bevogter det hus, hvor russeren Nikolai Glushkov mandag blev fundet død. Nikolai Glushkov var gode venner med Kremlin-kritikeren Boris Berezovsky, der blev fundet hængt i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL EDWARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

68-årige Nikolai Glushkov blev mandag aften fundet død i sit hjem i London. Det britiske antiterrorkorps undersøger nu sagen nærmere. Årsagen til dødsfaldet er endnu ukendt.

»En undersøgelse er på vej, efter en mand i 60erne er fundet død i bydelen Kingston,« siger politiet ifølge The Guardian, som opruller historien.

Dødsfaldet undersøges »for en sikkerheds skyld på grund af de bekendtskaber, som manden menes at have,« lød det videre fra politiet.

Nikolai Glushkov var nemlig gode venner med den tidligere oligark Boris Berezovskij. Berezovskij lagde sig i slutningen af 1990erne ud med den russiske præsident Vladimir Putin og flygtede derfor til England.

Direktør i Aeroflot

I 1990erne var Glushkov direktør i det russiske flyselskab Aeroflot og en af Berezovskijs store virksomheder.

I kølvandet på Kremlins kamp mod Berezovskij blev Glushkov anklaget og fængslet i fem år for bedrageri. Efter endt straf - i 2004 - flygtede Glushkov samme vej som sin kammerat.

Efter en række år i England anlagde Berezovskij sag mod ejeren af Chelsea F.C., Roman Abramovich. Glushkov vidnede i sagen, som Berezovskij og Glushkov endte med at tabe. I retten fortalte Glushkov, at han var blevet brugt til at presse Berezovskij til at sælge hans del af TV-stationen ORT.

Kort efter retssagen i marts 2013 blev Berezovskij fundet hængt i sit hjem. Politiet sagde selvmord, men Glushkov var ikke sikker.

»Jeg er sikker på, at Boris blev dræbt. Jeg har ganske andre informationer end dem, der bliver trykt i medierne,« sagde Glushkov til The Guardian.

Sagen fra Salisbury

Glushkovs død rammer England på et tidspunkt, hvor der er voldsomme spændinger mellem landet og Rusland.

Der er ifølge flere britiske medier ingen beviser for, at Glushkovs død skulle hænge sammen med sagen fra Salisbury, hvor den tidligere russiske dobbeltagent Sergei Skripal blev forgiftet i sidste uge og netop nu befinder sig i kritisk tilstand.

I 2017 blev Glushkov idømt otte års fængsel in absentia for at have stjålet op mod en milliard kroner fra Aeroflot. Mandag, den dag han blev fundet, skulle han møde op til retsmøde i sagen.

I de seneste årtier er England blev hjemsted for mange af de russere, der lagde sig ud med Vladimir Putin under dennes magtovertagelse i Rusland.

Men ifølge den amerikanske efterretningstjeneste, har russeren ikke opgivet at ramme sine afhoppere.

Den amerikanske efterretningstjeneste har udpeget 14 dødsfald, som den mener, at Rusland står bag, men som i Storbritannien er henlagt som selvmord eller andet.

Tirsdag kom det frem, at Storbritannien nu vil efterforske Ruslands rolle ved disse 14 dødsfald.