Endnu en fod er drevet i land i det vestlige Canada

Vintermånederne i British Columbia er ofte præget af forhøjet tidevand, og de gode folk på kysten taler da om »king tides.« Vandmasserne fører desuden alskens drivgods med sig.

I begyndelsen svingede folks teorier om føddernes ejere mellem det logiske og det hysteriske. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det høje tidevand på denne tid af året kan forvandle den klippefyldte kyst ud for Vancouver Island til en kirkegård. Knogler fra gråhvaler, spækhuggere og søløver vasker op på strandene og lægger sig mellem drivtømmeret.

Men i den forgangne uge fornemmede den seksårige rottweiler Taz noget særligt ved en knogle, som var viklet ind i søgræs. Taz sprintede væk fra sin ejer for at inspicere knoglen, der stak op af sandet. Og ganske rigtigt: det viste sig at være et skinneben og et lægben, som var forbundet til en menneskefod i en hvid ankelsok og en sort løbesko.

I enhver anden del af verden ville en løbesko med indhold være et skrækkeligt fund, som ville kunne føre til gisninger om grusomme mord. Men ikke i British Columbia, hvor disse fund er blevet så almindelige, at de er blevet genstand for statistik. Dette er således den trettende fod, som er skyllet i land siden 2007.

The Royal Canadian Mounted Police – de velkendte rødjakker – hentede resterne dagen efter og sendte dem til en retsmediciner for at få foretaget en DNA-prøve. Det er vigtigt, for med de stærke havstrømme og den kendsgerning, at sko flyder i vand, kan de fysiske rester stamme fra en person så langt nordpå som i Alaska eller den anden vej sydpå mod Oregon og Californien.

»Vores efterforskning vil ikke begrænse sig til Canada,« lovede Andy Wilson fra politistyrken. Han afviste dog venligt at gætte på dødsårsagen.

Men disse sager har nu alligevel formået at fange nationens opmærksomhed og fantasi helt tilbage fra august 2007, da den første fod blev fundet. Da man nåede midsommer året efter, var der fundet ikke færre end fem fødder i Strait of Georgia, som ligger mellem fastlandet og Vancouver Island.

Den tolvte fod blev fundet i februar 2016. Det var en højre fod i en sort og blå New Balance-sko, som blev samlet op små 30 kilometer vest for den strand, hvor Taz gjorde sit fund.

I begyndelsen svingede folks teorier om føddernes ejere mellem det logiske og det hysteriske:

Måske var de døde i et flystyrt eller faldet over bord, lød gætterierne, eller måske var de blevet kastet i havet af en seriemorder eller menneskesmugler.

Men i virkeligheden var forklaringen langt mindre kulørt. Myndighederne har indtil videre identificeret otte af de tolv første fødder, og de viste sig at tilhøre seks mennesker, og ingen af dem var udsat for en forbrydelse. Der var tale om ulykker og et enkelt selvmord, hed det. Og sådan er det. Joshua Constandinou, der ejer The Cold Shoulder Café tæt på det seneste fundsted, fortæller da også, at de lokale ikke lader sig bringe ud af fatning.

»Det virkede mere mystisk i begyndelsen,« siger han, »men nu er det efterhånden sket så mange gange.