Endeligt resultat: Finland får ny statsminister

Finlands nye statsminister hedder Juha Sipilä og kommer fra oppositionspartiet Centerpartiet. Han skal nu muligvis danne regering med det EU-skeptiske Sannfinländarna.

Juha Sipilä og hustruen Minna fejrer valgsejren Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSSI NUKARI

FINLAND: 99,8 procent af stemmerne ved søndagens parlamentsvalg i Finland er nu talt op, og resultatet er entydigt: Finland skal have en ny statsminister.

Oppositionspartiet Centerpartiet sætter sig på 49 ud af de 200 pladser i parlamentet, og partiformand Juha Sipilä skal dermed overtage statsministerposten efter Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Allerede mandag vil Juha Sipilä indlede sit arbejde med at danne regering, og han betoner behovet for et bredt samarbejde.

»Finland står i en meget vanskelig situation. Vi har brug for et ekstraordinært samarbejde, så vi kan overvinde disse vanskeligheder,« siger den nye statsminister til sine jublende partifæller natten til mandag.

Meget tyder på, at Centerpartiet bliver afhængigt af det højreorienterede og EU-skeptiske Sannfinländarna, der med 38 mandater er blevet Finlands næststørste parti. Partiet er skarpt efterfulgt af den afgående statsministers parti, Samlingspartiet, der har fået 37 pladser i parlamentet - en tilbagegang på syv. Finlands socialdemokratiske parti, SDP, får 34 mandater - otte færre end ved sidste valg.

Juhu Sipilä erklærer sig åben over for at tage Sannfinländarna med i sin regering, selvom det vil komplicere Finlands forhold til EU, da partiet eksempelvis vil have smidt Grækenland ud af eurosamarbejdet.

»I morgen (mandag, red.) kommer telefonerne til at ringe, og efter det kan vi begynde at tænke over, hvordan vi skal handle. Det vigtigste er at skabe tillid mellem de potentielle partier i regeringen,« siger Centerpartiets formand ifølge TV-stationen YLE.

Finland døjer med en særdeles trængt økonomi, og arbejdsløsheden er oppe på hele ti procent. Den økonomiske politik er især et fokusområde for Juhu Sipilä, og han bebuder allerede, at der skal iværksættes store reformer.