Endelig: Her er Tysklands nye regering

Aftale om regering er kommet i hus efter maratonforhandlinger. Aftale skal godkendes i SPD.

Tysklands store partier er nået til enighed om en ny koalitionsregering, skriver Spiegel Online. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tysklands store partier er nået til enighed om en ny koalitionsregering. Det bekræfter topforhandlere i SPD.

»Trætte, men glade. Der er en aftale! Endelig. Nu arbejdes der på de sidste detaljer i teksten. Herefter vil de 35 SPD-forhandlere vurdere den,« skriver forhandlerne ifølge Reuters.

Aftalen, som først blev omtalt af nyhedsmagasinet Spiegel, er kommet i hus efter maratonforhandlinger, der blev indledt i weekenden.

Forbundskansler Angela Merkel og SPD-leder Martin Schulz mødtes tirsdag morgen for at lægge sidste hånd på en koalitionsaftale, der var ventet sent tirsdag. Men forhandlingerne fortsatte natten igennem til onsdag formiddag.

Aftalen vil imidlertid ikke nødvendigvis betyde en ny tysk regering, da den først skal til en afstemning hos SPDs medlemmer.

SPD har 463.723 medlemmer, og det kan tage flere uger, før det står klart om et flertal bakker op bag den nye aftale.

Det skal ske som en urafstemning via brev. Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at det er planen, at udfaldet af urafstemningen skal offentliggøres i weekenden 3. marts.

Mange socialdemokrater har udtrykt dyb skepsis over for et nyt regeringssamarbejde med forbundskansler Angela Merkel og hendes kristelige demokrater.

Ved årsskiftet var der 443.152 registrerede SPD-medlemmer. Mange af de cirka 20.000 nye medlemmer, som er kommet til siden nytår, er imod SPDs deltagelse i en koalition med CDU og CSU.

Dagbladet Bild skriver, at socialdemokraterne vil få udenrigsministerposten, finansministerposten og arbejdsministeriet.
SPD får også miljøministeriet og familieministeriet.

SPD-lederen Martin Schulz bliver Tysklands nye udenrigsminister, skriver Bild.

SPD får også justitsministeriet, miljøministeriet og familieministeriet, skriver Bild.

Hamburgs socialdemokratiske borgmester, Olaf Scholz, ventes ifølge det tyske nyhedsbureau dpa at blive ny finansminister, hvis den nye tyske koalitionsregering bliver godkendt ved den socialdemokratiske urafstemning.

Merkels CDU får økonomi- og forsvarsministeriet. Lederen af det bayerske CSU, Horst Seehofer, får posten som indenrigsminister.

Ved valget i september fik SPD sit ringeste resultat siden Anden Verdenskrig, og partiet valgte at gå i opposition.

SPD-formand Martin Schulz vil ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung træde af som formand for det tyske socialdemokrati, SPD.

SPDs gruppeleder i Forbundsdagen, Andrea Nahles, skal ifølge avisens oplysninger overtage formandsposten.

Men mislykkede forhandlinger mellem Merkel og det liberale FDP og Miljøpartiet De Grønne førte til en ny situation.

SPD er af hensyn til stabiliteten i Tyskland og Europa blevet tvunget til at genoverveje beslutningen om at gå i opposition, og det er blevet nødvendigt at gennemføre en urafstemning blandt medlemmerne.

Opdateres.

/ritzau/