En ustabil mand med gevær og sikkerheds- godkendelse

Hvordan kunne en mand med en så betændt baggrund som Aaron Alexis få lov til at arbejde for militæret, når han netop var blevet afskediget fra det?

Amerikanerne vågnede mandag op til nyheden om endnu et voldsomt skyderi, da en mand skød og dræbte 12 mennesker midt i Washington. Episoden fører til fornyet debat om retten til at bære våben, men som efter de utallige andre skudepisoder formentlig uden efterfølgende lovændringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Så skete det igen. En person, som er blevet afskediget fra militæret på grund af en lang række problemer får alligevel en sikkerhedsgodkendelse som civilt ansat hos et firma, der arbejder for det amerikanske forsvar.

Den 34-årige Aaron Alexis, som var psykisk ustabil og tidligere anholdt adskillige gange for at bruge skydevåben i raseri, kunne så let som ingenting få sikkerhedsgodkendelsen, selv om han var blevet afskediget fra militæret efter en lang række forseelser og i øvrigt havde søgt om hjælp på grund af psykiske problemer.

Dermed fik han også mulighed for at dræbe 12 personer, som han gjorde det i forgårs i et af flådens administrative hovedkvarterer i Washington D. C. – uden at nogen stoppede ham. Det er selvransagelsernes dag i USA. For hvordan i alverden kan det lykkes for en person som Aaron Alexis at få job i et firma, der arbejder for det amerikanske militær, når der er så mange tegn på, at han ikke burde have det?

Han har skudt dækkene på en bil i stykker i raseri, og han har skudt ned gennem gulvet til en anden lejlighed i vrede over underboen. Og han blev fyret fra militæret på grund af ustabilitet. Godt nok ikke en fyring »i unåde«, men alligevel en fyring på grund af de problemer, som burde være kommet frem, da han senere søgte om en sikkerhedsgodkendelse, så han kunne arbejde civilt for militæret.»Det virker som om, at man kan få en sikkerhedsgodkendelse uden videre,« som en af naboerne til flådehovedkvarteret sagde i går.

Hun udtrykte det samme, som alle andre følte dagen efter det fatale skyderi, hvor Aaron Alexis med sit nye identitetskort gik direkte ind i flådehovedkvarteret og dræbte 12 personer og sårede en lang række andre. Uden at blive undersøgt og uden at skulle igennem en metaldetektor. Som en anden nabo udtrykte det i CNN:

»Flåden holder åbent hus hver eneste dag!«

Aggressiv og drikfældig

Historien om Aaron Alexis er desværre en typisk historie om en ung mand, der søger ind i militæret, fordi hans chancer andre steder i samfundet ikke er ret store. Sort, med en dårlig skolebaggrund, med en usikkerhed og en vrede i sig, som der trods alt bliver lagt mærke til i militæret, men som først gradvist bliver et problem.

Aaron Alexis var ansat i militæret fra 2007 til 2011, hvor han blev afskediget med et notat i sine hjemsendelsespapirer, som burde vise, at der trods alt var noget galt.

Han havde mange forsømmelser bag sig, han havde opført sig utilstedeligt med sine mange raserianfald, og hans anholdelser i det civile liv med flere skudepisoder var ifølge en militærperson også medvirkende årsag til fyringen. Han drak og var aggressiv. Han havde altid våben inden for rækkevidde, og det betød, at han var involveret i flere skudepisoder. Men fordi militæret ikke ville ødelægge den unge mand, var afskedigelsen camoufleret med betegnelsen »almindelig fyring«.

Men selv den vending får normalt virksomheder til at studse, især hvis de arbejder for militæret. Men det skete ikke for Aaron Alexis, som hurtigt fik nyt arbejde og for en måned siden flyttede til Washington D. C. fra Texas for at begynde et midlertidigt arbejde netop ved den flådestation, som han i forgårs brugte som sin personlige slagmark.

Han havde fået opgaven gennem virksomheden »The Experts«, som arbejder med at opdatere flådens computere. Den viden havde Aaron Alexis skaffet sig gennem militæret.

Sikkerheden halter alvorligt

Alexis var meget interesseret i buddhisme. Han boede en overgang ved en thailandsk familie i Texas og arbejdede i deres restaurant og mediterede i et tempel i området.

Men han var også en person, hvor alle alarmklokker burde have ringet. Og det store spørgsmål i dag er, hvordan han kunne blive sikkerhedsgodkendt med den baggrund, han havde.

Det svar er nok det, amerikanerne kommer til at diskutere de kommende dage. For sikkerhedssystemerne er tilsyneladende hullede som en si.