En tredjedel har forsøgt selvmord på australsk flygtningeø

Nødhjælpsorganisation kalder situationen på flygtningeø en af de værste mentale sundhedskriser nogensinde.

I Nauru bor flygtninge og asylansøgere i containerhuse eller i store, hvide telte, fortæller kulturtolk Tahir Bakhtiary, der har arbejdet på øen. (Arkivfoto) Mike Leyral/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Australiens kontroversielle flygtningelejr, som er placeret i den lille østat Nauru, har længe været plaget af anklager om overtrædelser af menneskerettighederne.

En ny rapport fra den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser dokumenterer mandag flygtninges og asylansøgeres alvorlige psykiske problemer.

Rapporten baserer sig på data fra de mennesker, som organisationen har behandlet i Nauru fra 2017 til 2018.

Tallene viser, at omkring 30 procent har forsøgt at begå selvmord, mens 60 procent har tænkt på det. Det gælder også børn helt ned til ni år.

Resultaterne får nødhjælpsorganisationen til at kalde den mentale sundhedskrise i Nauru for en af de værste, organisationen nogensinde har set.

»Den medicinske data, vi udgiver i dag, bekræfter den hjerteskærende virkelighed, jeg var vidne til på Nauru,« siger Christine Rufener, der er klinisk psykolog og arbejder for Læger uden Grænser, i rapporten.

Siden 2013 er bådflygtninge, som ankommer til Australien, blevet sendt til den lille østat Nauru nordøst for Australien.

Her har knap 900 asylansøgere og flygtninge - herunder 115 børn - levet i mere end fem år uden nogen udsigter til at skulle forlade øen igen.

Ifølge kulturtolk Tahir Bakhtiary, der arbejdede i et halvt år på øen for Læger uden Grænser, har de lange udsigter betydet, at mange mennesker i lejren har mistet håbet for forandring.

»Der er en generel følelse af at have mistet håbet. Nu har de boet på øen i fem år, og der er ingen udsigter til, at det vil ændre sig,« siger han.

Tahir Bakhtiary forklarer, at det for mange har resulteret i, at de har mistet troen på nogensinde at kunne få en fremtid og et liv et andet sted.

»Jeg tror, at vi alle kender det her med, at det er vigtigt at have et håb for sig selv og for sin familie, og når det håb ikke er der længere - når det er ødelagt - så er der ikke rigtig noget at leve for. Og sådan er der faktisk mange af dem, der føler,« siger Tahir Bakhtiary.

Rapporten viser desuden, at 62 procent af flygtningene og asylansøgerne i Nauru er blevet diagnosticeret med depression. 25 procent har angst, og 18 procent lider af posttraumatisk stress (PTSD)

Øen, og australiens flygtningepolitik i det hele taget, er undertiden blevet bragt op i den danske debat om integration og flygtninge. Og i den nyeste finanslov har regeringen og DF vedtaget at der skal oprettes et udrejsecenter for kriminelle asylansøgere på den øde ø Lindholm.