En tredjedel af indlagte patienter med covid-19 i Storbritannien dør

En undersøgelse af dødeligheden for indlagte patienter med covid-19 tegner ifølge britiske forskere et billede af en sygdom, der for patienter, som er indlagt på intensivafdelingerne, kan sammenlignes med dødeligheden ved ebola.

 
Corona-pandemien har lagt verden øde. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Opdatering: Det kunne i første version af artiklen misforstås som, at covid-19 generelt set har den samme dødelighed som ebola. Det er ikke tilfældet. Der er udelukkende tale om en undersøgelse af sygehuse i Storbritannien, hvor forskerne bag, specifikt har set på dødeligheden hos patienter indlagt »alvorlige« tilfælde af covid-19. Sammenligningen med ebola er forskernes.

En tredjedel af patienterne, der er indlagt med svære symptomer på covid-19 på hospitaler i Storbritannien, dør, viser en midlertidig britisk undersøgelse. Ifølge forskerne bag, kan dødeligheden af sygdommen i de »værste tilfælde« hos indlagte patienter, sammenlignes med ebola-virussen, skriver The Guardian.

Undersøgelsen har inddraget resultater for næsten 17.000 patienter – omkring en tredjedel af alle indlagte i Storbritannien – og fandt, at 33 procent var døde, 49 procent blev udskrevet, og 17 procent modtog efter to uger stadig behandling.

»Nogle mennesker fortsætter med at tro, at covid-19 ikke er værre end en slem influenza. De tager alvorligt fejl,« sagde Calum Semple, professor i børnesundhed og infektionsmedicin ved University of Liverpool og chef for undersøgelsen:

»På trods af den bedste pleje, som vi kan tilbyde, ligger dødeligheden for personer, der er indlagt på sygehuset med alvorlige symptomer på covid-19, på 35 til 40 procent, hvilket er omtrent det samme som hos personer, der er indlagt med ebola (målt på den generelle døelighed, red.).«

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er den gennemsnitlige dødelighed ved ebola cirka 50 procent, selv om dødeligheden har varieret fra 25 til 90 procent ved tidligere udbrud.

»Folk er nødt til at høre dette og få det ind i deres hoveder,« siger Calum Semple til The Guardian:

»Årsagen til, at regeringen er ivrig efter at få folk til at blive hjemme, indtil udbruddet er stilnet af, er, at det er en utroligt farlig sygdom.«

Undersøgelsen er blevet offentliggjort som en en tidlig publikation – et preprint – og har endnu ikke gennemgået det såkaldte peer review. Der er altså tale om en undersøgelse, som endnu ikke er godkendt af uafhængige fagfolk.

De midlertidige data peger på, at 17 procent af de personer, der blev indlagt på hospitalet, endte med at blive indlagt på intensivafdelinger. Af disse afgik 45 procent ved døden, og for dem, der var i respirator, steg dødeligheden til 53 procent.

Storbritannien har 165.221 bekræftede smittetilfælde og 26.097 dødsfald relateret til covid-19.