"En tragedie, der trodser ord"

En ekstremist med et fuldautomatisk våben skyder demokratisk kongresmedlem og 17 deltagere i et valgmøde i USA. Mindst seks døde. Var det politisk - eller galmandsværk?

Gabrielle Giffords og 22 andre blev skudt ved et politisk møde foran dette supermarked i Tucson, Arizona. Fold sammen
Læs mere

Var det et politisk attentat – eller var det en gal mand?

Det er det store spørgsmål, efter den 22-årige Jared Loughner lørdag aften dansk tid skød det demokratiske kongresmedlem Gabrielle Giffords og 17 deltagere i et offentligt møde.

Foreløbigt meldes seks dræbt, deriblandt en ni-årig pige og en fremtrædende forbundsdommer.

Billedserie: Kongreskvinde Gabrielle Giffords skudt

Overlæge Peter Rhee oplyste på et pressemøde, at Giffords blev skudt med et enkelt skud, som gik direkte gennem hendes hjerne.

"Hun har gennemgået en operation, og jeg er efter omstændighederne optimistisk med hensyn til hendes tilstand," sagde Rhee.

"Hun forstår, hvad vi siger, og hun kan gøre, hvad vi beder hende om."

På et senere pressemøde i nat var en anden læge, Richard Carmona, mere skeptisk. "Det er et ødelæggende sår," sagde han. "Jeg håber bare, at hun overlever."

"Det er en tragedie, som trodser ord," sagde præsident Obama, "og det er en handling, som ikke har nogen som helst plads i et åbent og frit samfund."

Præsidenten bekræftede, at forbundsdommer John Roll var blandt de dræbte. Dommeren var en kendt skikkelse i Arziona. Sidste år var han under politibeskyttelse. Han behandlede en opsigtsvækkende sag, hvor en ulovlig mexicansk immigrant anlagde sag mod en lokal landmand, og dommer Roll gav immigranten medhold - og påkaldte sig konservativ vrede og var under politibeskyttelse 24 timer i døgnet i den følgende måned.

Myndighederne bekræftede også i nat, at Gabrielle Giffords' vicestabschef, Gabe Zimmerman, blev dræbt.

Identiteten på den ni-årige pige, der blev dræbt, er endnu ikke offentliggjort.

Hvem er Loughner?

Det er uvist, om Jared Loughner har forbindelse til bestemte grupper. Han boede ifølge flere tweets på Twitter hos sin mor og var arbejdsløs.

En person med samme navn præsenterer sine teorier om samfundet på en kanal på YouTube, og her nævner han bl.a. "Mein Kampf" og "Det Kommunistiske Manifest" som et par af sine favoritbøger. Han fremhævede videoen "Det sidste minde i en terrorists hjerne" som sin yndling.

Han skrev også: "Jeg kan ikke stole på den nuværende regering på grund af ratifikationerne."

Hans sprogbrug tyder mere på en person med en alternativ begavelse end en partipolitisk aktør, men det er endnu uvist.

Kilder siger til en lokal TV-station, at han i afhøringer har understreget, at han handlede alene og ikke havde medsammensvorne.

Han skød ifølge CNN de tilstedeværende med en 9mm Glock pistol, og pistolen var udstyret med et udvidet magasin.

Efter han havde opbrugt alle skud i magasinet, forsøgte han at flygte fra stedet, men to vidner indhentede ham og tvang ham til jorden og holdt ham nede.

Han er fysisk uskadt, men under afhøringerne har han ikke været samarbejdsvillig, oplyste sherif Clarence Dupnik ved et pressemøde i nat.

"De sande helte er de to personer, som indhentede ham og tacklede ham. Uden dem er det uvist, om vi havde fået fat i ham."

Et enkelt medie oplyste, at de to "helte" var to af Gabrielle Giffords nære medarbejdere.

På politisk "hitliste"

Den demokratiske Gabrielle Giffords repræsenterer Tucson, den næststørste by i Arziona, og op til valget sidste år var hun på en politisk hitliste over de mest udsatte demokrater.

Bl.a. satte den tidligere republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palin hende på sin top-20 liste over demokrater, som skulle væltes.

På sin website satte Palin et trådnet fra en sigtekikkert over Giffords og de andre demokrater.

Giffords' republikanske modkandidat, Jesse Kelly, indbød også i juni sidste år til et vælgermøde, som havde overskriften "Target for Victory." Her kunne deltagerne skyde med en M-16 halvautomatisk riffel sammen med Kelly og samle penge ind med det formål "at fjerne Giffords fra Kongressen."

Hverken Palin, Kelly eller andre republikanere har opfordret til vold mod Giffords.

En demokrat i republikanerland

Arizona er en af de mest aktivistiske konservative stater; lokalparlamentet er stærkt republikansk og har vedtaget love, der målrettet går efter ulovlige mexicanske immigranter og bistandsklienter, og staten har en af de mest liberale våbenlove i USA.

Giffords er dermed lidt af en fugl i en tranedans.

Ikke kun fordi hun er demokrat, og fordi hun i Washington bl.a. har stemt for præsident Obamas sundhedsreform, som aktivister i staten nærer et nærmest religiøst had til, men også fordi hun repræsenterer et valgdistrikt, der ind til 2007 var republikansk, og Republikanerne havde håbet at overtage det ved jordskredsvalget sidste år.

Tidligere udsat for hærværk

Ukendte gerningsmænd har tidligere – under sundhedsdebatten – forøvet hærværk mod Giffords' kontor i Tucson.

I dag arrangerede hun sit første offentlige valgmøde efter sin overraskende valgsejr i forrige måned; mødet fandt sted foran et Safeway-supermarked i den mere velhavende nordøstlige del af Tucson. Radionetværket NPR oplyser, at mellem 75 og 150 mennesker traditionelt møder op, når hun inviterer til supermarkedsmøder. Under mødet kom den pågældende gerningsmand op og skød hende direkte i hovedet, oplyser sherifkontoret.

"Der er ikke tvivl om, at han gik direkte efter kongresmedlem Giffords," siger sherif Dupnik.

Massakren fandt sted kort efter klokken 10 lokal tid lørdag.

Overlæge Peter Rhee ville ikke sige noget om kongrespolitikerens chance for rehabilitering - og om skuddet, som kom fra siden, ville give hende varige mén.

Præsident Obama oplyste, at han har beordret FBI-direktør Robert Mueller til Tucson.

Kongressen har ud af respekt for Gabrielle Giffords udsat alle afstemninger i den kommende uge.