En træt Trump fik for en gangs skyld energien fra publikum

Det plejer at være omvendt, at den nyvalgte præsident sætter gang i publikum. Denne gang virkede Trump træt. Med god grund.

Trump og Mattis i Fayetteville Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FAYETTEVILLE: For en gangs skyld virkede Donald Trump træt. USAs præsident fra den 20. januar næste år mødte op på sin takketur i delstaten North Carolina lidt forsinket og talte til 6000 mennesker, der var forsamlet i byen Fayettevilles store arena Crowne Coliseum.

De var kommet for at lytte til en mand, der trods statistikker og meningsmålinger vandt præsidentvalget. Og inden jul har Trump været rundt til mindst ti stater for at sige tak for, at folk stemte på ham. Men trætheden ramte ham.

»På grund af vejret måtte vi lande i en anden lufthavn, og så kørte vi rundt i to timer«, sagde Trump, da han ankom til sportshallen til en samling af mennesker, der jublede, da han trådte ind i salen sammen med en hær af tilhængere.

Trætheden og den nye energi

Trump havde til gengæld svært ved at komme igang. Men da folk jublede, klappede i hænderne og stod op i begejstring, talte han sig igang. Det meste af tiden som den Trump, publikum lærte at elske under valgkampen - med udfald mod indvandring, Kina, muren mod Mexico, et stærkere militær og veteraner, der skal have bedre vilkår.

Trump vandt præsidentvalget - ovenikøbet i en del stater, han ikke burde kunne vinde, herunder North Carolina, selv om der var tvivl om udfaldet til det sidste. Trump er igang med en takketur rundt til de stater, der sikrede ham valget. Denne gang sydstatsbyen Fayetteville, som også er USAs største militærby med Fort Bragg som det mest kendte militære område og træningsanlæg.

 

Der er 50.000 aktive soldater på Fort Bragg. Det er den amerikanske hærs største kaserne. Fort Bragg har udsendt soldater i 90 lande, og det faktum udnyttede Trump til det yderste, da det meste af hans tale var den klassiske Trump.

»Tak til vores militære styrker, og vi skal have et langt stærkere militær for at kunne forhandle ud fra den styrke, vi normalt har. Vi skal sikre fred, fordi vi er stærke,« sagde Trump til stor jubel også fra de militærfolk, der var til stede.

Mad Dog

Trump valgte Fayetteville til at præsentere den måske kommende forsvarsminister, den pensionerede James Mattis, som har tilnavnet Mad Dog, fordi han som fire-stjernet general ikke har været bange for at sige tingene, som de er. Mattis er pensioneret general fra det amerikanske marinekorps og er utrolig populær i Fayetteville, selv om Mattis aldrig har været i den traditionelle hær.

»Mattis er sådan en person, vi har brug for, og jeg er stolt over, at Trump har valgt vores by til at offentliggøre, at det er ham, han ønsker på forsvarsministerposten«, siger Peter Kvillen, som selv er officer i den amerikanske hær til Berlingske.

»Han har den militære erfaring, men han har også været så lang tid væk, at han tænker som en civil«, siger han og peger på det problem, som Mattis har. Man skal nemlig have været væk fra militære i syv år, før man kan komme i betragtning som minister især som forsvarsminister, hvor man skal være civil for kunne bestride jobbet.

Trump forsøgte i Fayetteville fortsat at bygge bro til alle grupper, selv om det primært var hvide amerikanere, der var til stede i arenaen. 43 procent af byens indbyggere er sorte, men ganske få af dem mødte op denne aften..

Den klassiske Trump

»Jeg ved ikke, hvorfor der ikke er flere afro-amerikanere her, men de stemte også på Trump her i byen«, siger Davis, der arbejder med catering til militæret. Han stemte på Trump, fordi han ville have forandring efter otte år med præsident Barack Obama.

»Obama har ikke gjort det godt. Men der er heller ikke sket noget mærkbart i vores område. Vi har arbejdspladser udelukkende på grund af militæret. De, der ikke arbejder for dem, har sværere ved at få et arbejde i denne by«, siger han.

Trump står på scenen og lover at bygge en mur mod Mexico så høj, at man ikke kan komme over den. At stoppe for ulovlig indvandring. At smide dem ud, der er kriminelle og ikke mindst at stoppe for indvandringen fra lande, hvor man ikke kan garantere, at de, der kommer ind, deler de amerikanske værdier. Selv om Trump ikke siger det direkte, så er ingen i salen i tvivl om, at det er stop for muslimsk indvandring, der er tale om.

På et punkt bliver der dog stile i salen. Da Trump siger, at de ulovlige, kriminelle indvandrere skal ud, siger han. »Men vi skal byde tusinder af indvandrede velkomne. Tusinder. Ja tusinder«, Pause. »Men de skal være lovlige allesammen«, siger han og først da bryder jublen ud igen. For Trump er også begyndt at trække i land på nogle af sine politiske synspunkter fra valgkampen. Blandt andet indvandringen og den ulovlige indvandring. Og takketuren bliver også brugt til at fortælle folk, at et var valgkampen. Nu begynder hverdagen, og den er fyldt med politiske kompromisser.