En særlig gæst stjal opmærksomheden: Mød den 22-årige digter, som har skrevet sig ind i USAs historie

Hun var iført en gave fra Oprah Winfrey, har planer om at blive USAs præsident i 2036 og har netop blæst USA omkuld med sit digt »The Hill We Climb«. Mød den 22-årige digter, som har en stor fremtid foran sig.

 
USA har fået en ny digter. Hun hedder Amanda Gorman, er 22 år og har netop fremført sit digt »The Hill We Climb« ved præsident Bidens indsættelsesceremoni. Efter at have reciteret digtet gik Amanda Gorman viralt på nettet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

En særlig gæst løb med opmærksomheden ved Joe Bidens indsættelsesceremoni.

Hun hedder Amanda Gorman, er en 22-årig digter og har taget USA med storm.

For selvom det var foran et begrænset publikum, at Amanda Gorman trådte op på talerstolen, har internettet givet hende klar besked om, at hun har enormt talent.

Tidligere præsident Barack Obama er heller ikke i tvivl om, at den unge digter skrev historie, da hun ved indsættelsesceremonien fremførte digtet »The Hill We Climb«, som hun selv har skrevet.

Præsident i 2036

Videoer af den 22-årige digter er gået viralt, særligt på Twitter, hvor tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton skriver om sine store forventninger til den unge kvinde.

»Hun har lovet, at hun stiller op til præsidentvalget i 2036, og jeg kan ikke vente.«

Og måske tager Hillary Clinton ikke helt fejl.

I et interview med The New York Times i 2017 sagde Amanda Gorman:

»Det her er et mål, der ligger langt, langt ude i fremtiden, men i 2036 stiller jeg op som præsidentkandidat i USA. Så det kan du jo lige skrive i din iCloud-kalender.«

Amanda Gorman

»Det her er et mål, der ligger langt, langt ude i fremtiden, men i 2036 stiller jeg op som præsidentkandidat i USA. Så det kan du jo lige skrive i din iCloud-kalender.«


Den yngste nogensinde

Amanda Gorman er den sjette til at fremføre et digt ved en indsættelsesceremoni – og med sine kun 22 år er hun den yngste.

Den 22-digter er født og opvokset i Los Angeles og har studeret sociologi på Harvard University.

Men man skal ikke lade sig narre af den unge poets alder. Hendes modne og reflekterede ord er ikke til at tage fejl af.

»Jeg ville virkelig gerne bruge mine ord til at være med til at forene, skabe samarbejde og skabe fællesskab. Jeg tror, ​​det her handler om et nyt kapitel i USA, om fremtiden og om at gøre det gennem ordets elegance og skønhed,« fortalte Amanda Gorman til BBC inden sin optræden.

Hun har selv skrevet digtet »The Hill We Cimb« i anledning af indsættelsesceremonien. Et digt, som åbenlyst refererer til de voldelige optøjer, som USAs kongres blev udsat for 6. januar.

»We’ve seen a force that would shatter our nation rather than share it, / Would destroy our country if it meant delaying democracy. / And this effort very nearly succeeded. / But while democracy can be periodically delayed, / It can never be permanently defeated«, lød ordene fra Amanda Gorman.

Tidligere præsident Barack Obama og hans hustru, Michelle, bliver her fotograferet med Amanda Gorman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Gave fra Oprah

Det var ikke hvilken som helst guldring, Amanda Gorman bar på sin højre langfinger, da hun reciterede sit digt »The Hill We Climb«. Guldringen er formet som et lille fuglebur og har en helt særlig betydning.

Ringen er nemlig en gave fra Oprah Winfrey, skuespiller, producer og kvinden bag talkshowet »The Oprah Winfrey Show«. Ringen symboliserer digteren Maya Angelou, der som den første afroamerikanske kvinde læste et digt op ved Bill Clintons indsættelse, og som skrev bogen »Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur«.

Også her i Danmark bliver Amanda Gorman mødt med stor begejstring.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, er overbevist om, at den unge digter vil blive brugt til eksaminer og analyser.