En ny kommission rykker tættere på, men britisk kuriositet er endnu uafklaret

Europa-Parlamentets retsudvalg har givet grønt lys til de nye kommissærkandidater fra Frankrig, Ungarn og Rumænien. Dermed er Ursula von der Leyen blot tre høringer fra at have sin nye kommission på plads. En britisk kuriositet er endnu uafklaret.

Thierry Breton har fået grønt lys af Europa-Parlamentets retsudvalg til at gå videre til sin kommissærhøring. Den franske politiker kommer direkte fra det private erhvervsliv, og der var på forhånd spænding om, hvorvidt hans rolle ville kollidere med hans portefølje som kommissær for indre marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Ritzau Scanpix

En ny EU-Kommission rykker tættere på.

Tirsdag kunne Ursula von der Leyen, den kommende kommissionsforkvinde, drage et lettelsens suk, efter at Europa-Parlamentets retsudvalg gav foreløbigt grønt lys til de tre sidste kommissærkandidater fra henholdsvis Rumænien, Ungarn og Frankrig.

Mens der ikke rigtig var spænding om de to første – Adina-Ioana Valean og Olivér Varhelyi – var det mere nervepirrende med franske Thierry Breton.

Retsudvalget skal som første instans afklare, hvorvidt kandidaternes økonomiske forhold rejser mulige interessekonflikter. Såfremt det er tilfældet, kan de forkaste kandidaten, ligesom man gjorde tilbage i september, hvor kandidaterne fra Ungarn og Rumænien blev vejet og fundet for lette.

Thierry Breton var på forhånd udset til at kunne få vanskeligheder, eftersom han i en årrække har bestredet en række tunge poster i fransk erhvervsliv – senest i den store teknologikoncern Atos.

Men med stemmerne 12 for og 11 imod klarede Thierry Breton sig gennem nåleøjet, og dermed udestår der nu »blot« en høring på torsdag foran Europa-Parlamentets fagudvalg, hvor spørgelystne parlamentarikere får lejlighed til at grille franskmanden om hans kommende område, det indre marked.

Den danske MEPer Morten Løkkegaard har stor tiltro til Thierry Breton. Så stor at han er villig til at vædde en flaske bourgogne på det.

Stort drama

Thierry Breton er blevet hentet ind som ny kommissær, efter at parlamentet tilbage i oktober under stor dramatik forkastede hans landskvinde Sylvie Goulard. Manøvren blev udlagt som parlamentets hævn over præsident Emmanuel Macron, efter at denne i den tidlige sommer tilsidesatte parlamentets egne kandidater, da topposterne i den nye kommission skulle fordeles.

De foreløbige indikationer tyder på, at parlamentarikerne vil godkende Thierry Breton og de to øvrige kandidater, hvilket er godt nyt for Ursula von der Leyen og de øvrige kommissærer – herunder Margrethe Vestager.

Den nye kommission skulle egentlig være trådt til 1. november, men afvisningen af Sylvie Goulard og de øvrige kommissærkandidater har trukket processen i langdrag. Eftersom det er kommissionen, der tager initiativ til ny lovgivning, har EUs lovarbejde været tæt på at gå i stå.

De mest optimistiske røster tror fortsat på, at en ny kommission kan nå at blive godkendt inden 1. december. Ellers ligner 1. januar det bedste bud.

Forsinkelsen af den nye kommission og udskydelsen af Brexit har samtidig affødt den halvbizarre situation, at briterne skal stille med en ny kommissær, indtil de formelt træder ud, som traktaterne foreskriver.

En talskvinde fra EU-Kommissionen bekræftede tirsdag, at Bruxelles på ny har rykket briterne for kandidatnavne til den nye kommission.

Premierminister Boris Johnson har tidligere afvist at ville udnævne en ny kommissær, og tirsdag morgen måtte Ursula von der Leyen så atter sende et brev til London og minde briterne om deres forpligtelser. Og ifølge EU-mediet EURACTIV har briterne nu modstræbende accepteret, at man er juridisk bundet på hænder og fødder, og forventningen er, at Downing Street 10 vil byde ind med en kandidat en af de kommende dage.

Michael Alsen er Berlingskes EU-korrespondent