En million ton jord begraver ikonisk kystvej i Californien

Sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og IS-militante får præsident Duterte til at erklære undtagelsestilstand, en million ton jord begraver ikonisk kystvej i Californien, og Tom Cruise bekræfter snarlig takeoff for "Top Gun 2". Få overblikket over nattens historier her.

Foto: HO. Billedet viser, hvordan en stor del af Highway 1 er dækket af mudder og jord.
Læs mere
Fold sammen

Filippinerne er i undtagelsestilstand efter dødelige kampe

Den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, har erklæret undtagelsestilstand i den sydlige del af landet. Det sker efter dødelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og militante, der støtter Islamisk Stat (IS).

Meddelelsen om undtagelsestilstand kommer fra præsidentens talsmand på et pressemøde i Moskva, hvor Duterte er på officielt besøg.

Undtagelsestilstanden gælder for hele Mindanao-regionen, der udgør omkring en tredjedel af Filippinerne og er hjemsted for 20 millioner mennesker.

- Vi indfører undtagelsestilstand, fordi der foregår et oprør, siger talsmand Ernesto Abella og tilføjer, at den indtil videre gælder i 60 dage.

Undtagelsestilstand er en særlig følsom foranstaltning i Filippinerne, fordi diktatoren Ferdinand Marcos brugte den til at blive ved magten i løbet af sin regeringstid, der varede fra 1965 til 1986.

Marcos erklærede undtagelsestilstand i landet i 1972 og ophævede den først igen i 1981.

Ifølge talsmand Ernesto Abella vil præsident Duterte afkorte sit besøg i Moskva og vende tilbage til Filippinerne.

Meddelelsen om undtagelsestilstand kommer, efter at sikkerhedsstyrker kæmpede mod adskillige IS-støtter i byen Marawi i Mindanao-regionen tirsdag.

Ifølge Filippinernes forsvarsminister, Delfin Lorenzana, blev en politibetjent og to soldater dræbt.

Sammenstødene opstod, da sikkerhedsstyrker ransagede et hus, hvor de mente, at Isnilon Hapilon skjulte sig. Han er leder af den berygtede gruppe Abu Sayyaf og IS i Filippinerne.

Ifølge forsvarsministeren tæller gerningsmændene med tilknytning til IS flere end 100 personer. De har blandt andet taget kontrol over et hospital og et fængsel og brændt en katolsk kirke ned.

Abu Sayyaf har siden begyndelsen af 1990'erne bortført hundredvis af filippinere og udlændinge for at kræve løsepenge. USA betragter gruppen som en terrororganisation.

I begyndelsen af året halshuggede militante fra Abu Sayyaf en ældre tysk mand, og sidste år blev to canadiere dræbt, da et krav om mange millioner dollar i løsepenge ikke blev opfyldt.

/ritzau/AFP

 

Otte ud af ti anser klimaforandringer for katastrofal risiko

Flere end otte ud af ti er klar til at ændre deres levestandard, hvis det forhindrer fremtidige klimakatastrofer.

Det viser en ny undersøgelse om globale trusler blandt 8000 mennesker i USA, Kina, Indien Storbritannien, Australien, Brasilien, Sydafrika og Tyskland.

84 procent af folk anser nu klimaforandringer for en "global katastrofal risiko".

Dermed ligger frygten for klimaforandringer lige under frygten for omfattende miljøbeskadigelse og politisk motiveret vold, der eskalerer til krig.

Det fremgår af rapporten Global Catastrophic Risks 2017, der offentliggøres af Global Challenges Foundation onsdag.

Svarene indikerer, at mange mennesker nu ser klimaforandringer som en større trussel end andre traditionelle bekymringer som epidemier, befolkningsvækst, brug af masseødelæggelsesvåben og stigningen i kunstig intelligens.

- På spørgsmål om klima og miljø er der helt sikkert en stor kløft, mellem hvad folk forventer, at politikerne gør, og hvad politikerne rent faktisk gør, siger næstformand i Global Challenges Foundation Mats Andersson.

Undersøgelsen bliver offentliggjort forud for denne uges topmøde i G7, der er organisationen for de syv førende industrinationer.

Undersøgelsen viser også, at 85 procent af folk mener, at FN har brug for reformer for at være bedre rustet til at løse globale trusler.

Omkring 70 procent mener, det er på tide at oprette en ny global organisation - med magt til at håndhæve dens egne beslutninger - med særligt fokus på at håndtere en bred vifte af globale risici.

- Uanset om det handler om atomkonflikten med Nordkorea eller planetens katastrofale klimaforandringer, så har behovet for et globalt samarbejde aldrig været større, siger Mats Andersson.

Global Challenges Foundation er en svensk risikospecialist og filantrop, der søger løsninger på globale problemer.

/ritzau/Reuters

 

Tom Cruise bekræfter snarlig takeoff for "Top Gun 2"

Foto: Paramount / The Kobal Collection. Plakat for den oprindelige Top Gun film fra 1986. Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske skuespiller Tom Cruise afslører under et besøg i Australien onsdag, at der er en efterfølger til kultfilmen "Top Gun" fra 1986 på vej.

Ifølge Hollywood-stjernen er optagelserne til den nye film planlagt til at gå i gang næste år.

Rygterne, om at den 54-årige skuespiller vil vende tilbage til den film, der for alvor gjorde ham til et verdensnavn, har svirret i årevis.

Adspurgt af en morgenvært på den australske tv-kanal Channel Seven om indspilningen af en to'er ligger i kortene, svarer Tom Cruise:

- Ja, det er rigtigt.

- Jeg skal begynde at filme sandsynligvis næste år. Det sker. Det sker helt sikkert.

Den oprindelige "Top Gun", der også havde Val Kilmer, Kelly McGillis og Tim Robbins på rollelisten, fik blandede anmeldelser, men var et stort kommercielt hit.

I filmen, der er instrueret af Tony Scott, spiller Tom Cruise den talentfulde F-14-pilot Pete "Maverick" Mitchell, der sammen med sin ven og radaroperatør Nick "Goose" Bradshaw bliver optaget på en eliteskole for jagerpiloter.

Filmen indtjente 356 millioner dollar - knap 2,4 milliarder kroner - på verdensplan mod et produktionsbudget på kun 15 millioner dollar. Den vandt desuden en Oscar for sangen "Take My Breath Away".

Hvem der skal instruere efterfølgeren er endnu uvist.

Den oprindelige instruktør, britiskfødte Tony Scott, begik selvmord i 2012, da han hoppede ud fra en bro i Los Angeles.

Den 68-årige Scott stod foruden "Top Gun" bag flere actionbrag som "Enemy of the State", "True Romance", "The Last Boy Scout" og "Frækkere end politiet tillader 2".

Tom Cruise er i disse dage i Australien for at promovere sin nyeste film, "The Mummy".

Allerede i 1981 var Tom Cruise med i to film med titlerne "Endless Love" og "Taps". Senere blev han verdenskendt i - ud over "Top Gun" - den romantiske film "Cocktail" og i "Mission: Impossible"-filmene både som producer og som helten Ethan Hunt.

Med tre nomineringer og ingen sejre mangler den erfarne Cruise stadig at vinde en Oscar.

/ritzau/AFP

 

En million ton jord begraver ikonisk kystvej i Californien

Et enormt jordskred har begravet en del af en af verdens mest betagende vejstrækninger, nemlig Highway 1, der snor sig langs stillehavskysten i Californien.

Vejen er i forvejen ramt af flere afspærringer som følge af voldsomme vinterstorme.

Det oplyser amerikanske transportmyndigheder tirsdag.

Jordskreddet fandt sted lørdag formiddag i et stort set ubeboet område kendt som Mud Creek. Her gled en million ton jord ned ad en bjergskråning og begravede en halv kilometer af vejen.

Vejen på den del af strækningen var dog allerede spærret af, inden de mange ton jord kom væltende ned. Det oplyser talsmand for Californiens transportmyndigheder Jim Shivers.

- Vi har at gøre med en vejstrækning, der skal være afspærret i flere måneder. Dette er en meget stor hændelse, som vi ikke før har oplevet. Vi har meget arbejde, der skal gøres, siger han.

Jordskreddet var så voldsomt, at en mur af sten og jord fortsatte ned i havet 250 meter fra kysten.

Californien har i år oplevet en af sine vådeste vintre nogensinde. Det har forårsaget en lang række mindre mudderskred, oversvømmelser og talrige afspærringer på den snoede kystvej.

I marts blev en del af Highway 1 nær området Big Sur lukket, efter at broen Pfeiffer Canyon Bridge kollapsede.

Lørdagens jordskred ved Mud Creek fandt sted knap 50 kilometer syd for Pfeiffer Canyon, hvormed to dele af hovedvejen er lukket.

Selv om det hårde vintervejr er overstået, er jorden forsat mættet og rykker sig i mange områder.

Vejarbejdere har været ude at reparere på vejen omkring Mud Creek. De fik dog besked på at indstille arbejdet for omkring en uge siden, fordi der næsten dagligt fandt små jordskred sted.

- Vi var bekymrede for, at der ville ske et jordskred, men vi havde ikke troet, at det ville være i denne størrelsesorden, siger talsmanden for transportmyndighederne.

/ritzau/AFP

 

Vind- og solenergi skaber millioner af nye job

Satsning på energikilder som sol og vind skaber millioner af nye arbejdspladser verden over.

Sektoren beskæftigede i 2016 globalt knap ti millioner personer. Det er næsten dobbelt så mange som i 2012.

Tallene fremgår af en rapport offentliggjort onsdag af det Abu Dhabi-baserede International Renewable Energy Agency.

- Faldende omkostninger og understøttende politikker har drevet investeringer og beskæftigelse i vedvarende energi frem, siger agenturets generaldirektør, Adnan Z. Amin.

I 2012 var godt fem millioner mennesker beskæftiget med at producere, installere og vedligeholde vindmøller, solceller og andre grønne energikilder.

- De seneste fire år er antallet af job i sol- og vindsektoren sammenlagt mere end fordoblet, siger han som eksempel på udviklingen.

Indregnes beskæftigelsen fra store vandkraftprojekter, var den samlede beskæftigelse på 9,8 millioner i 2016. Uden disse job lander tallet på 8,3 millioner.

De højeste antal arbejdspladser i vedvarende energi har Brasilien, Kina, Tyskland, Indien, Japan og USA.

Alene i Kina arbejdede 3,46 millioner i sektoren i 2016 eller 3,4 procent flere end året før.

Rapporten nævner også, at 62 procent af det samlede antal arbejdspladser er i Asien, hvor vedvarende energiprojekter er på fremmarch. Især i Malaysia og Thailand.

Sidstnævnte er for eksempel blevet verdens førende inden for produktion af solceller.

Tendensen med flere grønne arbejdspladser ventes at fortsætte.

- Vi forventer, at antallet af folk, der arbejder i den vedvarende sektor, kan nå 24 millioner i 2030, siger Adnan Z. Amin.

Stigningen vil ifølge Amin mere end udligne de mange job, som forventes at gå tabt i traditionelle energisektorer som olie, gas og kul for eksempel.

/ritzau/AFP

 

Moody's straffer Kinas forventede gældsboom med nedjustering

Kreditvurderingsinstituttet Moody's har nedjusteret Kinas kreditvurdering et enkelt trin fra AA3 til A1.

Det skyldes bekymringer over, at den økonomiske vækst i verdens næststørste økonomi vil nå en afmatning i de kommende år.

Det skriver både AFP og Reuters.

- Nedjusteringen reflekterer Moody's forventninger om, at Kinas finansielle styrke vil erodere i de kommende år, hvor gælden vil fortsætte med at stige, skriver Moody's i en pressemeddelelse.

Moody's ændrer dog samtidig udsigterne for landet fra at være "negative" til at være "stabile".

Moody's, der er et af de tre store globale kreditvurderingsinstitutter, forventer, at den samlede gæld vil være omkring 40 procent af bnp til næste år.

Nedjusteringen betyder, at det formentlig bliver dyrere for den kinesiske regering at låne penge.

Meldingen fra Moody's fik hovedindekset på de kinesiske børser i Shanghai og Shenzhen til at falde med en halv procent, da markederne åbnede onsdag.

/ritzau/