En million ton jord begraver ikonisk kystvej i Californien

En halv kilometer af Highway 1 blev begravet, da en million ton sten og jord væltede ned ad en bjergside.

Lørdagens jordskred ved Mud Creek var så voldsomt, at en mur af sten og jord fortsatte ned i havet 250 meter fra kysten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Ho

Et enormt jordskred har begravet en del af en af verdens mest betagende vejstrækninger, nemlig Highway 1, der snor sig langs stillehavskysten i Californien.

Vejen er i forvejen ramt af flere afspærringer som følge af voldsomme vinterstorme.

Det oplyser amerikanske transportmyndigheder tirsdag.

Jordskreddet fandt sted lørdag formiddag i et stort set ubeboet område kendt som Mud Creek. Her gled en million ton jord ned ad en bjergskråning og begravede en halv kilometer af vejen.

Vejen på den del af strækningen var dog allerede spærret af, inden de mange ton jord kom væltende ned. Det oplyser talsmand for Californiens transportmyndigheder Jim Shivers.

»Vi har at gøre med en vejstrækning, der skal være afspærret i flere måneder. Dette er en meget stor hændelse, som vi ikke før har oplevet. Vi har meget arbejde, der skal gøres,« siger han.

Jordskreddet var så voldsomt, at en mur af sten og jord fortsatte ned i havet 250 meter fra kysten.

Californien har i år oplevet en af sine vådeste vintre nogensinde. Det har forårsaget en lang række mindre mudderskred, oversvømmelser og talrige afspærringer på den snoede kystvej.

I marts blev en del af Highway 1 nær området Big Sur lukket, efter at broen Pfeiffer Canyon Bridge kollapsede.

Lørdagens jordskred ved Mud Creek fandt sted knap 50 kilometer syd for Pfeiffer Canyon, hvormed to dele af hovedvejen er lukket.

Selv om det hårde vintervejr er overstået, er jorden forsat mættet og rykker sig i mange områder.

Vejarbejdere har været ude at reparere på vejen omkring Mud Creek. De fik dog besked på at indstille arbejdet for omkring en uge siden, fordi der næsten dagligt fandt små jordskred sted.

»Vi var bekymrede for, at der ville ske et jordskred, men vi havde ikke troet, at det ville være i denne størrelsesorden,« siger talsmanden for transportmyndighederne.