En million for medlemskab: Kinesere presser stenrige briter ud af fornem golfklub

Lokale borgere i et af de mest privilegerede områder i Storbritannien truer med at springe ud som aktivister for at forhindre, at de bliver smidt ud fra Wentworth-golfbanerne til fordel for superrige fra hele verden.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER NICHOLLS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Lokale englændere fra Virginia Water i Surrey vest for London er rasende. De mener, at der ikke er plads til dem længere, og de mener, at det er udlændinge, som er ved at presse dem ud. Den kritik hører man overalt i Storbritannien, hvor arbejdskraft fra Østeuropa presser lønninger og velfærdssystem, mens rige tilflyttere fra andre lande har fået boligpriserne i London og andre steder til at rykke sig langt uden for både arbejder- og middelklasses rækkevidde. Men historierne handler dog sjældent om adgangen til en golfklub.

Slagsmålet om Wentworth ved Virginia Water gælder en af Storbritanniens og verdens fineste og mest traditionsrige golfklubber. Så det er med andre ord nogle af de mest privilegerede i det britiske samfund samt nogle med mulighed for at skrive et Sir foran deres golfhandicap, der mærker konsekvenserne af den markante indvandring og den kæmpestore bølge af internationale investeringer, der skyller ind over briterne.

De nye ejere i det kinesiske investeringsselskab Reignwood har bebudet, at de vil fordoble det årlige kontingent til Wentworth Golfklub fra omkring 80.000 kroner til 160.000 kroner. Samtidig vil fortsat medlemskab for de nuværende medlemmer af klubben kræve en engangsbetaling på op imod én million kroner.

Nu truer beboere i et af de absolut dyreste og mest eftertragtede britiske lokalsamfund, som finansavisen City AM kalder »børsmæglerbæltet«, med både retssager og med at springe ud som aktivister. Flere har til britiske medier sagt, at de vil bruge alle tilgængelige midler for at genere de nye ejere med både støj og krav om ret til adgang på stier og veje under internationale golfturneringer samt gamle regler om at kunne ride og sende får ind i golfområdet.

Medlemsledelsen opfordrer i en erklæring til at bakke op om en gruppe, der »har som eneste formål at modsætte sig Reign­wood-planerne gennem koordinering og samarbejde mellem både golfmedlemmer og beboere i Wentworth«.

En beboer og klubmedlem, der bor op af en af de tre golfbaner, erklærer, at han kunne holde stor fest med høj latino-musik, når Wentworth lægger fintklippet græs til en af de største, årlige europæiske golfbegivenheder, BMW PGA Championship.

De nye ejere af golfklubben, anført af en thailandsk-kinesisk rigmand med base i Bei­jing, har ikke lagt skjul på, at de ønsker at gøre klubben endnu mere eksklusiv. Klubben blev købt af en amerikansk-britisk ejer for lidt over 1,3 milliard kroner i 2014, og det kinesiske forretningsimperium har meddelt, at det vil investere omkring 200 millioner kroner i det berømte klubhus og de tre tilhørende golfbaner. Dette skal give Wentworth faciliteter i den absolutte verdensklasse. Samtidig er målet at reducere medlemsskaren fra de nuværende 4.000 til 800.

Lokale ser det som et forsøg på at skabe et område for »superrige« fra hele verden, hvoraf mange de senere år har udset sig en sikker og fredelig base i London og omegn.

Situationen er ikke ulig den, der i øjeblikket får eksempelvis London-bydelen Brixtons generelt ikke særligt velstillede lokalbefolkning til at protestere højlydt over at blive presset ud af pengestærke tilflyttere.

I et offentliggjort brev om situationen for golfklubben skriver lokale medlemmer og beboere ifølge Daily Telegraph:

»Hvis den foreslåede medlemsstruktur bliver gennemført, vil klubben være reserveret en lille gruppe meget velhavende personer og miste sin rolle som centrum for at give liv til Wentworth-områdets lokalsamfund.«

City AM skriver desuden, at den lokale kampagne bliver støttet af medarbejdere fra »City-giganter som Credit Suisse, Rotschild, Nomura, Goldman Sachs og JP Morgan«.

Man har også prøvet at få det lokale parlamentsmedlem, udenrigsminister Philip Hammond, til at gribe ind. Han har erklæret sin sympati med de protesterende, men har trods møde med Reign­woods ledelse ikke kunnet gøre noget.