Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Blæksprutter har aldrig før været i fangenskab med henblik på opdrætning, men i fremtiden kan verdens første blækspruttefarm åbne.
Planen er at slagte blæksprutterne ved at placere dem i isvand på -3 grader. Men denne metode kritiserer forskere som værende »ondskabsfuld«, skriver BBC.
Det spanske skaldyrsfirma Nueva Pescanova er firmaet bag den kommende blækspruttefarm. De har indtil videre investeret 65 millioner euro i farmen og mener ikke, at blæksprutterne kommer til at lide.
Hvert år skal op til en million blæksprutter slagtes og sælges i madvarerindustrien, hvilket svarer til omkring 3.000 ton.
De ottearmede blæksprutter vil blive holdt fanget i omkring 1.000 tanke i en toetagers bygning i Las Palmas på Gran Canaria.
Det har været diskuteret i årtier, hvordan blæksprutter kan holdes i fangenskab, og om det ville være etisk og miljømæssigt forsvarligt. Tilbage i 2019 meldte Nueva Pescanova ud, at firmaet havde fundet en løsning på at skabe en blækspruttefarm i Spanien.
Langsom og stressfuld død
Der er på nuværende tidspunkt ikke nogle regler for forholdene for blæksprutter i fangenskab. Dog har tidligere studier vist, at slagtemetoden med isvand giver fisk og skaldyr en »langsom og stressfuld død«.
Peter Tse er en professor i kognitiv neurovidenskab på universitetet i Dartmouth, og han advarer mod at bruge isvand til at slagte med:
»At dræbe dem med is ville være en langsom død … det ville være meget ondskabsfuldt og burde ikke være tilladt,« siger han til BBC.
Blæksprutter er intelligente dyr, og der er også tidligere blevet forsket i, at de kan mærke smerte og nydelse.
Hvert år fanges 350.000 ton blæksprutter fra verdenshavene ved brug af line og fælder.