»En milepæl i amerikansk historie«

Valget af Barack Obama som USAs næste præsident kan sammenlignes med Kennedy-valget i 1960, for det markerer kimen til en ny national selvforståelse, mener USA-ekspert. Tiden vil vise, om der reelt bliver tale om en ny æra i amerikansk politik.

Foto: Jewel Samad / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske hører det til den kategori af præsidentvalg, der indleder en ny orden i amerikansk politik.

I hvert fald er det ”kæmpestort”, at de amerikanske vælgere i går valgte en 47-årig afroamerikaner til verdens mægtigste embede, mener Niels Bjerre-Poulsen, centerleder for Center for Amerikanske Studier på CBS.

- Nu underviser jeg selv i amerikanske historie, og for mig at se, er der alene i kraft af Obamas personlige baggrund tale om en milepæl i amerikansk historie, siger han.

Alene det faktum, at Obama i alt når 52 procent af stemmerne mod McCains 47 procent tyder på et markant skifte, ifølge Bjerre-Poulsen. Til sammenligning blev Bill Clinton i 1992 valgt med 43 procent af stemmerne og genvalgt af 46 procent fire år senere.

- Ingen demokratisk præsident siden Lyndon Johnson har vundet så komfortabelt, siger han.

Og der er flere indikationer på at Obama har skabt et skred på tværs af de forenede stater.

- I staten Indiana, hvor stemmetallene peger på dødt løb mellem kandidaterne, vandt Bush i 2004 med en margin på 20 procent. Det er ikke en stat, der normalt ligger inden for demokraternes rækkevidde, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Afvæbner modstandere
Opskriften på Obamas succes ligger blandt andet i hans personlige stil, mener Niels Bjerre-Poulsen.

- Begge præsidentkandidater i år var i høj grad nomineret, fordi vælgerne var trætte af ”Red- og Blue-state Amerika”. Obama optræder som en brobygger, og når modparten forsøger at beskrive ham som radikal – uden for den politiske hovedstrøm, signalerer hans stil og måde at tale på en kompromissøgende politiker. Og det virker afvæbende på politiske modstandere, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Hvad er det, der gør ham afvæbende på modstanderne?

- Han virker empatisk og tænksom - som om han lytter. Og han er ikke umiddelbart den type politiker, der drager forhastede konklusioner og forsøger at dæmonisere andres synspunkter, lyder vurderingen.

Om der er tale om en helt ny æra for amerikansk politik, er dog for tidligt at sige, mener centerlederen. Til gengæld har USA’s næste præsident potentiale til at blande sig med de helt store, når det gælder den amerikanske selvforståelse.

- Man kan sige, at der er paralleller til Franklin D. Rosevelt i 1932, Kennedy-valget i 1960 og Reagan i 1980. Det har været den type præsidentvalg, der ikke nødvendigvis medførte et kæmpe politisk skifte, men til gengæld gav amerikanerne en optimisme og en følelse af at der skete noget nyt. Hvor den nationale selvforståelse forandrede sig, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Pragmatisk udenrigspolitik
Over hele verden er der store forventninger til Barack Obamas evne til at agere brobygger. Ikke mindst i Europa og de stater, der i dag har et anstrengt forhold til Bushs Amerika.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen er det for tidligt at sige, om Obamas stil og personlige kvaliteter vil smitte af på forholdet til omverdenen.

- Første gang han bliver testet for alvor, vil han være fristet til at vise, at han kan handle resolut, så omverdenen ikke opfatter ham som værende naiv. Men jeg tror stadig, at hans grundlæggende syn på behovet for forhandling og samarbejde vil være et markant skifte fra især de første fire år af Bushs regeringstid, siger han.