En massiv stigning i gæs truer både natur og flysikkerhed

Deres appetit truer naturen, og deres kroppe er til fare for flysikkerheden. Antallet af gæs i Europa er så høj, at der nu skal arbejdes på en international løsning, lyder det.

En massiv stigning i antallet af gæs i Danmark og Europa truer naturen og kan være til fare for flysikkerheden. Her letter en stor flok Bramgæs fra Margrethe Kog i Højer. (Foto: STEFFEN ORTMANN/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gæs, der drager til Europa, bliver flere og flere. Siden 1970erne er antallet af sort-hvide bramgæs, der trækker til Vesteuropa for at tilbringe vinteren og yngle, vokset fra 20.000 til halvanden million, skriver Kristeligt Dagblad.

Samme tendens ses også inden for andre gåsearter, som blisgæs og grågæs. Her er antallet oversteget én million. Ifølge forskere vil bestanden stige med op til ti procent årligt, skriver Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

»Gæs har fået langt bedre ynglemuligheder, fordi mennesket groft sagt har trukket sig fra fuglenes arktiske yngleområder. Samtidig har mange lande i årevis fredet de vilde gæs eller kun dyrket begrænset jagt, og så er det moderne landbrug et åbent spisekammer for gæs – og de har lært at bruge det,« siger professor Jesper Madsen fra Institut for Bioscience i pressemeddelelsen.

De mange gæs skal have føde, og deres appetit truer landbrugets velbefindende. Jo flere gæs, jo mere vegetation bliver ødelagt. Gæs holder til på marken om dagen, men om natten flyder de på søerne. Når deres føde er fordøjet, klatter de, hvilket forurener vandet, så søens planter og dyr lider.

Fugle og fly kan kollidere

Udover gæssenes hårde behandling af naturen, kan de udgøre en trussel mod flysikkerheden. Gæs er store fugle, der ofte flyver i flok. Dermed er der risiko for, at de kolliderer med fly. I flere år har europæiske lufthavne forsøgt at væbne sig mod de såkaldte »bird strikes«, men det kan være svært at forhindre gæssene i at bevæge sin ind på lufthavnenes indhegnede områder. I værste fald kan en kollation mellem fugl og fly koste menneskeliv, skriver Kristeligt Dagblad.

Der er en mangel på tilstrækkelige løsninger, når det kommer til Europas massive bestand af gæs. Danske forskere anbefaler nu, at der nedsættes en ny paraplyorganisation for forvaltning af gæs i Europa i forbindelse med ’Vandfulgeaftalen’. Ved et møde i København til juni mødes myndigheder, forskere og organisationer fra en lang række lande for at diskutere problemstillingen.

»Det handler også om, at der er mange meninger om, hvordan dette problem skal tackles. Naturelskere vil gerne se og opleve gæs som en del af den vilde natur. Der er også nogen, der syntes, det er voldsomt, at man skal kontrollere bestandstørrelserne. Hvad skal vi vægte højest, de vilde bestande eller samfundshensyn, de økonomiske og sikkerhedsmæssige problemer? Til mødes kræver det derfor, at alle parter kommer omkring forhandlingsbordet og når en fælles løsning,« siger professor Jesper Madsen, der skal være en del af det datacenter, der indsamler information om bestanden af gæs, til Kristeligt Dagblad.