En lommerepublik som ingen ønsker

Krim gør klar til at udråbe en selvstændig republik, hvis folkeafstemningen giver flertal for Rusland. Men det skulle være en given sag, for der forberedes gigantisk valgsvindel, advarer Krim-tatarernes leder.

Ukrainere i Krims hovedby, Simferopol, demonstrerer mod Rusland og præsident Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: GENYA SAVILOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SIMFEROPOL: Langsomt strammes den russiske løkke om Krim: Siden mandag aften har den internationale lufthavn været lukket for fly alle andre steder fra end Moskva. Fly på vej til Simferopol fra Kiev blev afvist og måtte vende om eller lande andetsteds.

Samtidig vedtog parlamentet i Simferopol simpelthen tirsdag at erklære Krim for en uafhængig republik. Udråbelsen af republikken Krim er dog betinget af udfaldet af folkeafstemningen på søndag, når vælgerne skal markere støtte til et af to forslag: Enten at Krim optages i Rusland. Eller at Krim bliver ved med at være en del af Ukraine. Kun hvis der er flertal for Rusland, træder uafhængighedserklæringen i kraft.

Beslutningen udløste ikke de samme spontane glædesdemonstrationer som udskrivelsen af folkeafstemningen i torsdags. Parlamentet var fortsat bevogtet af en snes mænd i camouflagetøj og kosakhatte, men de stod alene og skuttede sig i blæsten.

På gågaden solgte en ung fyr små Krim-flag, men ingen købte; Republikken Krim er et uønsket og illegitimt barn. Krim-flaget har de russiske farver, men det hvide felt sidder i midten og er bredere end de andre. Fra på mandag bliver det nationalflag for endnu en lille, illegal og uanerkendt lommerepublik under russisk kontrol. Den vil straks anmode om at blive indlemmet i Rusland. Men skulle presset på Rusland for ikke at indlemme Krim alligevel blive for stort, så har man altså nu skaffet sig en løsning på dét problem.

Uegnet løsning

Den første til at fordømme uafhængighedserklæringen var Krim-tatarernes leder, Refat Tjubarov. På en hastigt arrangeret pressekonference skar han ud i korte, klare sætninger, hvad Krims tatariske befolkning mener.

»Jeg mener ikke, at vedtagelse af den slags dokumenter er egnet til en grundlæggende løsning af krisen på Krim og omkring Krim,« sagde Refat Tjubarov, en firskåren mand i halvtredserne med gråt fuldskæg og sorte øjne. Han gentog, at folkeafstemningen bør boykottes.

»Folkeafstemningen er ulovlig. Den er ikke i overensstemmelse med Ukraines lovgivning. Den er ødelagt af, at den foregår, mens Krim er under militær besættelse, som vi kan se,« sagde han til en lille gruppe journalister, deriblandt Berlingske.

Krims befolkningssammensætning kender vi ikke helt nøjagtigt, for den seneste folketælling er 13 år gammel. Formentlig udgør russerne 50 procent, ukrainerne 30 procent og Krim-tatarerne 15 procent, mens de sidste fem procent består af mange små mindretal. Det kan tænkes, at en del ukrainere stemmer for Rusland simpelthen af økonomiske grunde; pensioner og understøttelser er højere i Rusland end i Ukraine. Og Krim-tatarerne vil altså blive væk.

Uden et pas er man intet

Og én ting mere har Krim-regeringen tilsyneladende gjort for at være helt sikker. De seneste døgn har været præget af en række aktioner rundt om på øen, hvor folk er blevet standset af »selvforsvarsfolk« og bedt om at fremvise deres pas. Og passet blev simpelthen inddraget. I et enkelt tilfælde skal en hel bus være blevet standset, og passagererne frataget deres pas.

Og uden pas kan man ikke stemme. Uden et pas er man intet i lande som Ukraine og Rusland. Regeringsvenlige kredse har straks hævdet, at der var tale om »provokationer«, der skulle forhindre folk i at deltage i søndagens fælles manifestation af folkets vilje.

Refat Tjubarov har en anden forklaring.

»Jeg vi gerne give et par tal,« sagde han.

»Der er 1,8 millioner vælgere på Krim, inklusive byen Sevastopol (som juridisk set ikke er en del af Krims autonome republik, red.), og der er trykt 2,2 millioner stemmesedler. Altså 400.000 flere.«Dette viser ifølge Tjubarov, hvad planen er.

»Man forbereder sig på, at et stort antal mennesker, som ikke har nogen forbindelse med Krim, deltager i afstemningen. Dette forsøg på at inddrage pas, at ødelægge pas, det er et forsøg på at skabe en form for kaos, sådan at mange, mange mennesker på afstemningsdagen vil kunne møde op og sige, at man har taget deres pas. Men de er i virkeligheden udlændinge. Russere.«