En lille EU-folder har splittet den britiske regering ad

Hvorfor vil premierministeren sætte EU-medlemskabet samt briternes økonomi og sikkerhed på spil, når han nu siger, at der er så meget bedre indenfor end udenfor?

Når nu David Cameron ifølge en hustandsomdelt pjece tilsyneladende ikke mener, at briterne har noget valg, kan man undre sig over, at han har givet dem et, mener vor London-korrespondent. Foto: Paul Ellis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så kom den. Ind gennem brevsprækken dumpede det lille hæfte, hvor David Cameron prøver at fortælle briterne, at de alligevel ikke har noget valg.

»Regeringen mener, at den bedste beslutning for Storbritannien er at stemme for at forblive i den Europæiske Union,« står der med store typer på både forside og bagside. Trykt sort på hvidt, så alle kan læse beskeden. Udsendt lige i tide til ikke at bryde regler om statslig indblanding efter, at den officielle EU-kampagne blev indledt i går – og formuleret, så der ikke er noget at misforstå.

Måske er der en brite her og der, som alligevel en anelse forvirret. Ét er, at den britiske premierminister nu har valgt at bruge omkring 100 millioner kroner på at sende sit EU-budskab ud til alle husstande. Nogle af Camerons nærmeste politiske venner er rasende over »pengespildet«, der kunne være blevet brugt på de skrantende hospitaler. Desuden mener Konservative partifæller, at Cameron har brudt løftet om en »fair« kampagne op til EU-folkeafstemningen, fordi nej-sigerne ikke får ekstra offentlige penge til at sende deres version ud.

Man kan selvfølgelig mene, at hæftet er en smuk gestus over for netop fuldprivatiserede British Mail, som får lidt ekstra portopenge at gøre godt med, når man i næste uge skal tage imod dronningen. Elizabeth II har ladet hoffet bebude, at hun vil fejre sin 90-års fødselsdag – den private fødselsdag, den store offentlige fejring kommer i juni – med at markere 500-året for det britiske postvæsen og besøge en postsortering. Men nu er de statslige aktier jo altså lige blevet solgt til en fordelagtig pris for køberne, og så kunne de nye ejere måske selv bekoste det fine besøg.

Det er svært ikke at give justitsminister Michael Gove lidt ret i – og når nu der er syge, som trænger – at det kan virke en kende ødselt med omdelingen af EU-hæftet på brevsprække-manér. I hvert fald at bruge skatteyderpenge til at sende til denne adresse beboet af en ikke-britisk EU-borger, der nok betaler britisk skat, men som omhyggeligt er blevet siet fra ved EU-folkeafstemningen, hvor kun briter får lov at stemme. Derimod kan man også som ikke-britisk EU-borger få en bøde, hvis man ikke lader husstanden registrere til Londons borgmestervalg.

Forskellige holdninger til brug af skattepenge og varierende britiske stemmeregler er briterne vant til. Værre bliver det, når EU-hæftet proklamerer budskabet om, at »regeringen mener ...«. Camerons nære ven og justitsminister Gove mener altså noget andet. En håndfuld andre ministre og nogle af Camerons mest betroede har også meldt sig på nej-fløjen og fortæller dagligt briterne, at de bør melde sig ud af EU. Det samme gør omkring halvdelen af det konservative flertal i Underhuset.

Og så er der det med selve valget. Hæftet fortæller, at EU-medlemskabet »beskytter arbejdspladser, giver en stærkere økonomi og leverer sikkerhed«, og at briterne risikerer at sætte alt over styr ved et nej til EU.

Både som brite med stemmeret, og som udlænding med ret til at læse med, men ikke til at vælge, kan man spekulere over, hvorfor David Cameron egentlig har udskrevet en EU-folkeafstemning. Hvorfor vil premierministeren sætte EU-medlemskabet samt briternes økonomi og sikkerhed på spil, når han nu siger, at der er så meget bedre indenfor end udenfor?

Når nu David Cameron tilsyneladende ikke mener, at briterne har noget valg, kan man undre sig over, at han har givet dem et.